Als je weet dat glycolzuur garant staat voor wetenschappelijk bewezen huidverbetering, ben je al snel geneigd om te denken: "hoe meer, hoe beter". Maar alleen een flinke dosis glycolzuur zegt niet zoveel over de werking van een product. Daarvoor is een andere variabele net zo belangrijk: de pH waarde van het product. Die bepaalt hoe diep glycolzuur in de huid dringt. De pH waarde van de huid ligt tussen de 4.5 en 6. Als het glycolzuurproduct dat je op je huid aanbrengt een pH heeft die lager ligt dan de pH waarde van de huid, dan trekt dit glycolzuurproduct de pH van je huid tijdelijk mee naar beneden. Hierdoor worden de huidcellen zodanig uit hun comfort zone getrokken dat ze wakker geschud worden en de activiteit in de diepere huidlagen toeneemt: daar waar nieuwe huidcellen en collageen worden aangemaakt. Dus hoe lager de pH van het product ten opzichte van de pH van de huid, hoe dieper glycolzuur in de huid komt en hoe meer effect in de diepere huidlagen.

In onze producten voor thuisgebruik varieert de hoeveelheid glycolzuur tussen de 5% en 15% en we werken met pH waarden tussen de 2.5 en 3.8. Flink lager dus dan de pH waarde van de huid. Hieruit kun je afleiden dat onze producten je huid dus echt flink aan het werk zetten. Zo ben je dus ook thuis echt met huidverbetering bezig. 

GEDENATUREERDE ALCOHOL
We voegen overigens wel een klein beetje gedenatureerde alcohol toe aan de producten waarin we glycolzuur hebben verwerkt. Alcohol droogt de huid uit, wordt vaak gedacht. Strikt genomen klopt dat, maar ook hier hangt alles af van de dosering. We stoppen er uiteraard niet meer in dan nodig, en dat is niet heel veel; maar dat hele kleine beetje komen we niet onderuit. Tenminste, als we een product willen dat doet wat het belooft en de huid de werkstoffen in het product ook echt kan opnemen. En precies daarom is een heel klein beetje alcohol onmisbaar bij glycolzuur. Glycolzuur is namelijk een water oplosbaar ingrediënt: zonder hulp van een klein beetje alcohol kan het simpelweg niet door het huideigen talglaagje heen dringen. Water en olie mengen immers niet. De huid moet dus altijd licht ontvet worden met een beetje alcohol.

Doen we dat niet, dan zal glycolzuur op de huid blijven 'drijven' en niet veel meer doen dan het huidoppervlak exfoliëren. En dat is jammer, want juist in de huid treden de huidverbeterende eigenschappen van glycolzuur in werking. Eén daarvan is dat het de huid helpt beter gehydrateerd te blijven. Glycolzuur trekt namelijk veel water aan, wat het in de huid tot een soort super moisturiser maakt. Daarnaast voegen we aan al onze producten met glycolzuur (en dus dat kleine beetje alcohol) flink wat aanvullende "terug"hydraterende stoffen toe. De eventueel uitdrogende werking van dat kleine beetje ontvettende alcohol wordt daardoor ruimschoots gecompenseerd. Bang zijn voor uitdroging is dus niet nodig.

OVER-EXFOLIATIE
Maar hoe zit het dan met 'over-exfoliatie' en het aantal huidcellen? Kan dat niet opraken als je vaak glycolzuur gebruikt? Ook daar kunnen we je gerust stellen. Het aantal huidcellen kan niet ‘opraken’ (de zgn. Hayflick limiet), zoals weleens wordt gedacht. Hoe dat zit lees je hier... En voor wie toch niet met glycolzuur in de weer wil hebben we gelukkig ook genoeg producten zonder glycol- of fruitzuur in ons assortiment!

GLYCOLZUUR BIJ EEN GEVOELIGE HUID
Ook als je last hebt van een gevoelige huid kun je glycolzuurproducten gebruiken. Laat je huid simpelweg wennen aan de producten: kies niet meteen de meest hooggedoseerde producten en bouw het gebruik langzaam op zodat je huid kan wennen. Is de huid gewend, dan kun je overstappen op de wat sterkere producten. Klik hier voor het productadvies voor de gevoelige huid. Heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.