We krijgen regelmatig de vraag of de huid niet sneller 'op raakt' als je vaak scrubt of een peeling ondergaat. Hier een antwoord op deze vraag.

Eerst even een stukje achtergrond informatie: Leonard Hayflick ontdekte in 1961 dat er een limiet is aan het aantal keren dat een menselijke cel zich deelt (de Hayflick limiet). Menselijke cellen kunnen zich maar zo’n 50 keer delen en daarna gaan ze dood. Telkens als een cel zich deelt, raakt hij een klein stukje van het einde van zijn DNA keten (telomeer) kwijt. Uiteindelijk wordt de DNA keten zo kort dat de cel zich niet meer kan delen. Betekent dit dat je huidcellen korter worden en op kunnen raken als je regelmatig scrubt of een peeling ondergaat? We kunnen je geruststellen: dit is niet het geval. Het ligt er namelijk maar net aan over welk type cel je praat: stamcellen of gedifferentieerde cellen.

Stamcellen zijn geen specifieke cellen, ze bevatten algemene generieke informatie. Ze hebben nog geen specifieke ‘opdracht' meegekregen. Dit betekent twee dingen: 1) ze kunnen meer stamcellen aanmaken of 2) ze kunnen cellen differentiëren, want betekent dat ze cellen een bepaalde opdracht meegeven. Gedifferentieerde cellen veranderen van grootte, vorm en metabolisme zodat ze een speciale taak kunnen uitvoeren. Huidcellen bestaan uit zowel stamcellen als gedifferentieerde cellen. Er zijn epidermale stamcellen die zich in de dieper gelegen epidermis bevinden. Ze kunnen veranderen in keratinocyten die uiteindelijk aan het huidoppervlak komen te liggen, of wederom in nog meer stamcellen. De keratinocyten gaan dood (dode huidcellen) en worden om de 35 dagen afgeworpen door de huid. De huid vervangt zichzelf dus ongeveer 10 keer per jaar.

De Hayflick limiet heeft alleen betrekking op volledige differentiërende cellen (de keratinocyten of dode huidcellen); dat zijn de cellen die we eraf scrubben of peelen. Stamcellen zijn niet gedifferentieerd, bljven zich oneindig reproduceren en dus ook constant nieuwe (gedifferentieerde) cellen aanmaken. Je huid kan dus niet ‘opraken’ door te vaak scrubben of peelen. Exfoliëren draagt juist bij aan een gezonde, egale huid en zorgt voor een betere opname van huidverzorgingsproducten.