Alpha-H en glycolzuur
Fruitzuren (alfa hydroxy acids of AHA's) zijn wateroplosbare, natuurlijke fruitzuren met belangrijke huidverbeterende eigenschappen. Er zijn meerdere soorten AHA's: citroenzuur, appelzuur, wijnsteenzuur, melkzuur en glycolzuur.
GLYCOLZUUR: DE 5 BELANGRIJKSTE FUNCTIES
Bij ALPHA-H zijn we fan van glycolzuur. Ten eerste vanwege de werking en resultaten op het gebied van huid(structuur)verbetering. Ten tweede vanwege de brede inzetbaarheid, waaronder bij pigmentvlekken, acne, grove poriën en de droge, vale maar ook gevoelige huid. Glycolzuur wordt gewonnen uit rietsuiker en is wellicht het meest gebruikte en bekende fruitzuur, omdat het van alle AHA's de kleinste molecuulstructuur heeft en dus het diepst in de huid kan doordringen. Eenmaal aangebracht op de huid heeft glycolzuur 5 belangrijke functies:
1. Exfoliërende werking
Glycolzuur stimuleert de afschilfering van dode huidcellen doordat het de lijm-achtige stof die ze bijeen houdt oplost. Voor je 30e heeft je huid geen hulp nodig bij het afschilferingsproces, maar daarna wordt het voor de huid lastiger om dode huidcellen kwijt te raken. Als gevolg hiervan wordt de huid valer, grauwer en doffer als we ouder worden en is de kans op onzuiverheden en schilfers groter. Glycolzuur helpt de huid deze dode huidcellen te verwijderen, waardoor de teint helderder en egaler wordt en fijne lijntjes minder diep. De exfoliërende werking helpt bovendien littekentjes vervagen.
2. Hydraterende werking
Glycolzuur bestaat uit wateroplosbare moleculen en werkt als humectant (huidbevochtiger) door de sterke vochtbindende eigenschappen: het helpt de huid haar eigen vocht beter vasthouden en draagt zo dus actief bij aan een betere hydratatie.
3. Huidversteviging
Eenmaal aangebracht op de huid geeft glycolzuur een tintelend gevoel. Dit komt omdat de pH waarde van glycolzuur lager is dan de pH waarde van de huid zelf. Hierdoor wordt de huid –op een gecontroleerde manier– licht ‘beschadigd’, en het huideigen genezingsproces geforceerd maar gecontroleerd op gang gebracht. Bij dit genezingsproces wordt de fibroblast activiteit en daarmee de collageen- en elastine aanmaak in de diepere huidlagen geactiveerd. Let wel: glycolzuur zorgt alleen bij concentraties >15% voor een verhoogde collageen- en elastine productie. Dit helpt het de verschijning van fijne lijntjes, rimpeltjes en andere vormen van huidbeschadiging (bijv. littekentjes) minimaliseren. Daarnaast verhoogt glycolzuur de aanmaak van glycosaminoglycanen (belangrijk bestanddeel van het bindweefsel).
4. Verbeterde werking van andere huidverbeterende werkstoffen
Doordat glycolzuur de huid ontdoet van dode huidcellen, draagt het eveneens bij aan de effectiviteit van andere huidverzorgingsproducten. Een huid waarop veel dode huidcellen liggen, is immers moeilijker doordringbaar dan een huid die vrij is van dode huidcellen. De werkstoffen van andere huidverbeterende producten (serums, maskers, crèmes) kunnen op een met glycolzuur behandelde huid daardoor veel beter in de huid doordringen en hun werk doen. Bovendien werkt glycolzuur als transportstof voor andere werkstoffen; door de kleine moleculaire structuur kan glycolzuur niet alleen dieper in de huid doordringen, maar trekt het andere werkstoffen ook dieper de huid mee in. Samen met melkzuur is glycolzuur het enige ingrediënt dat tot in de basaal cellaag (groeilaag) kan doordringen, wat van binnenuit zorgt voor huidverbetering.
5. Pigment vermindering
Glycolzuur heeft een sterk vervagend effect op pigmentatie zoals melasma, zonsproetjes en schade door UV straling. Het werkt sterk exfoliërend en versnelt de afschilfering van de huid, wat resulteert in een uiteenvallen van opgehoopte pigment. Daarnaast helpt glycolzuur pigment niet alleen uiteenvallen, maar ook te ontkleuren. Huidcellen zijn constant in beweging, want langzaamaan onderweg naar het huidoppervlak. Tijdens dit verschuivingsproces worden de huidcellen ‘zuurder’ naarmate ze dichter aan het huidoppervlak komen (zo ontstaat de zuurmantel van de huid). Aangezien glycolzuur ook een zuur is, reageert het met deze steeds ‘zuurder’ wordende, naar het huidoppervlak onderweg zijnde huidcellen. Als gevolg van deze zuur-op-zuur reactie wordt het pigment in de huidcellen kleurloos. Hoe zuurder de huidcellen, hoe dichter ze aan het oppervlak zitten, hoe kleurlozer ze dus worden, en dus: hoe minder intens de pigmentvlek.
Glycolzuur heeft echter alleen bovengenoemde werking in concentraties vanaf 5% en als de pH van het product laag genoeg is. Lees meer... Onze producten voor thuisgebruik bevatten tussen de 5% en 15% glycolzuur met een pH variërend tussen de 2.5 tot 3.8. Bij dagelijks gebruik kunnen hiermee snelle en effectieve resultaten behaald worden.
HOE MEER GLYCOLZUUR, HOE BETER HET PRODUCT? NOU... NEE!
Uit bovenstaande blijkt dat glycolzuur dus een belangrijk ingrediënt is voor huidverbetering in het algemeen en het aanpakken van diverse huidproblemen in het bijzonder. Alleen een flinke dosis glycolzuur zegt echter niet zoveel over de werking en het effect van een product. Daarvoor is een ander variabele net zo belangrijk: de pH waarde van het product. Dat is de graadmeter hoe diep een product of zuur in de huid doordringt. Want hoe lager de pH, hoe dieper glycolzuur in de huid komt, daar waar nieuwe huidcellen en collageen worden aangemaakt. Lees meer...