Waar zit jouw huidverzorging op een schaal van 1 tot 14? Als de meeste producten op 5.5 of lager zitten – prima! We hebben het hier over de pH-waarde, die aangeeft hoe zuur (of alkalisch) een product is. Dit bepaalt niet alleen hoe diep het product kan doordringen en hoe effectief het is, maar ook hoe je huid erop reageert. Daarom is de pH-waarde een belangrijk uitgangspunt bij het samenstellen van onze producten. De juiste pH-waarde zorgt er namelijk voor dat je huid in balans blijft. En dat heeft weer te maken met de zuurmantel van je huid.

WAT IS DE ZUURMANTEL?
De zuurmantel of lipide barrière is een beschermende emulsie aan de huidoppervlakte, een dun laagje dat bestaat uit een mix van talg, zuren, dode huidcellen en zweet. Dit natuurlijke beschermlaagje helpt de huid te beschermen tegen ziekmakende bacteriën, luchtvervuiling en uitdroging. Het is als het ware de eerste verdedigingslinie van je huid. Daarom is het belangrijk om goed voor je zuurmantel te zorgen. Hoe gezonder de zuurmantel, des te beter deze barrière jou kan beschermen. Als de pH-waarde van je huid verstoord raakt dan verzwakt dat de zuurmantel. Een verzwakte zuurmantel kan ervoor zorgen dat je huid niet optimaal meer functioneert, waardoor je te maken krijgt met huidproblemen zoals uitdroging, een vette huid, acne en ontstekingen. De pH-waarde is overigens best een lastig begrip, daarom gaan we er nog wat dieper op in.

WAT IS DE PH-WAARDE?
De afkorting pH komt van het Latijnse ‘potentia Hydrogenii’, met andere woorden: de concentratie waterstofionen. Deze waterstofionen maken een oplossing zuur of juist basisch/alkalisch. De pH-waarde wordt gemeten op een schaal die van 0 (extreem zuur) tot 14 (extreem alkalisch) loopt. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, basische of alkalische oplossingen hebben een pH hoger dan 7. De huid heeft van nature een iets zure pH-waarde en zit meestal tussen de 4.2 en 5.6. Als je je huid weerbaar en gezond wil houden, moet de pH-waarde rond 5.5 zijn. Dan is je huid in balans. Een huid met een alkalische, hoge pH is niet alleen droger, doffer en sneller geïrriteerd, maar kan ook tekenen van vroegtijdige huidveroudering tonen, zoals fijne lijntjes, rimpeltjes en hyperpigmentatie. Zo ligt bij mensen met eczeem de pH-waarde van de huid hoger dan bij mensen zonder eczeem. Ziekmakende bacteriën gedijen in een alkalische omgeving en hierdoor zijn mensen met eczeem gevoeliger voor bacteriële infecties. Kortom, met een pH-waarde rond de 5.5 is je huid in balans en dat draagt bij aan een gezonde huid.

TREK JE HUID UIT HAAR COMFORT ZONE
Over het algemeen wil je de pH-waarde van je huid in balans houden, maar soms is het goed om je huid even letterlijk uit haar comfort zone te trekken. Zo heeft onze wereldwijde bestseller Liquid Gold een unieke lage pH-waarde tussen 2.8 en 3.0. Als je Liquid Gold op de huid aanbrengt wordt de pH-waarde van je huid hierdoor tijdelijk mee naar beneden getrokken door het product, waardoor het glycolzuur veel dieper in de huid kan doordringen. Dit proces zet de huidcellen zodanig aan het werk dat de aanmaak van collageen, elastine en huideigen hyaluronzuur in de diepere huidlagen flink toeneemt. Het resultaat is een gehydrateerde huid met een betere weerbaarheid. Dit noemen we het #LiquidGoldEffect.

BRENG JE HUID WEER IN BALANS
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huid die optimale pH-waarde van 5.5 behoudt. Een goede huidverzorgingsroutine draagt hieraan bij, vooral als deze specifiek is afgestemd op jouw individuele huidproblemen. De eerste stap is overstappen naar een cleanser die de pH-waarde van je huid nar reiniging direct weer op peil brengt. Want zelfs al breng je water op de huid aan, dan verandert de pH-waarde van je huid al mee. Dat wil je zo snel mogelijk weer naar 5.5 hebben; daarom is het belangrijk dat je een reiniger kiest die je huid daar een handje bij helpt. Op die manier is je huid sneller terug in balans en dus beter voorbereid op de intensieve werkstoffen uit de serums en crèmes die je daarna aanbrengt. Als je regelmatig (te) alkalische reinigingsproducten gebruikt die je huid bij elk gebruik tijdelijk een te hoge pH-waarde geven, ontregel je de zuurmantel uiteindelijk zodanig dat zij haar balans steeds moeilijker terugvindt en zal je huid langzaamaan steeds geïrriteerder, droger en trekkeriger aanvoelen na reiniging. Bovendien kan je huid zich vervolgens minder goed beschermen tegen slechte bacteriën. Alle Alpha-H cleansers zijn zodanig geformuleerd dat ze de pH-waarde van je huid perfect in balans houden.

Als je huid gestrest eruitziet, trekkerig aanvoelt of zich anderszins misdraagt, laat te intensieve huidverzorgingsproducten dan even staan. Ga even back to basics: een milde cleanser die de pH-waarde van je huid in balans houdt, een moisturiser en een dagelijkse SPF. Zo wordt je huid weer wat rustiger. Wanneer je huid weer in balans is, voeg je de sterkere producten geleidelijk weer toe aan je routine. Voeg niet meteen twee of drie sterkere producten toe, maar introduceer één product per keer en neem de tijd om te kijken hoe je huid reageert. Bedenk hierbij ook dat iedere huid anders is en anders reageert. Naast je huidverzorging reageert je huid ook op het klimaat, het seizoen, stress en je levensstijl.

WELKE HUIDVERZORGINGSROUTINE PAST BIJ JOU?
Heb je vragen over huidverzorging of wil je graag een huidverzorgingsroutine samenstellen die specifiek op jouw huidbehoeften is afgestemd? Vraag ons dan online om advies of boek een afspraak bij een Alpha-H specialist bij jou in de buurt. Je vindt al onze specialisten hier.

04 mei 2021 — Caroline den Hollander