Vitamine E is één van de allereerste vitamines die de skincare industrie ging inzetten voor toepassing op de huid. Al vrij snel ging de wetenschap aan de slag met het toepassen van andere vitamines, met als gevolg dat vitamine E al snel moest concurreren met vitamine B, C en A (retinol). Daardoor dreigt het een beetje een vergeten werkstof te worden. Wij vinden dat vitamine E echter net zoveel aandacht verdiend als de andere vitamines. Want alle professionele merken hebben vitamine E in het assortiment en dat is niet voor niks!

Te vaak worden de ‘huidvitamines’ op één hoop gegooid en met elkaar vergeleken, terwijl elke vitamine zijn eigen karakter heeft. Zo brengen ze allemaal andere processen in de huid op gang en hebben ze ieder hun eigen samenstelling, waardoor het verwerken van vitamines in huidverzorging niet zo eenvoudig is. Niet alleen is de basis van het product van essentieel belang, er moet ook rekening gehouden worden met de dosering (de werkzame dosering verschilt per vitamine), de combinatie met andere werkstoffen en de verpakking. Vitamines hebben een absolute meerwaarde, maar het zijn slimme werkstoffen die een nóg slimmere productformule nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.

VITAMINE E EN VOEDING
Vitamine E komt van nature voor in voeding zoals zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Een tekort aan vitamine E komt steeds meer voor dankzij ons hedendaags voedingspatroon. Een overschot aan vitamine E is daarentegen niet schadelijk. Vitamine E is een vitamine die zich op laat lossen in vet: vandaar dat het van nature aanwezig is in vette voedingsmiddelen. Wil je het innemen als supplement zal je dus een capsule met een olie moeten innemen, anders kan vitamine E niet verpakt worden.

VITAMINE E EN DE HUID
Voor cosmeticaproducten geldt hetzelfde. Aangezien vitamine E in vet oplosbaar is zal het altijd verwerkt zijn in nanosomen (bolletjes met vet) of in een basisemulsie op basis van lipiden. Althans, de klassieke varianten. De modernere varianten zijn eveneens in vet verwerkt maar worden niet als zodanig ervaren. Deze ‘droge’ formules voelen niet vol en kunnen dus creatief worden ingezet, zoals bijvoorbeeld het vermengen ervan met een zonneproduct of een ander vitamineproduct.

WAT DOET VITAMINE E?
Omdat vitamine een in olie oplosbare vitamine is zal het de huid altijd versoepelen en verzadigen. Hierdoor kunnen overige werkstoffen beter opgenomen worden; het heeft daarmee primair een ondersteunende functie voor andere werkstoffen. Los daarvan is vitamine E in staat om door de celwand heen te dringen en de cel van binnenuit te beschermen tegen vrije radicalen. Sinds werd ontdekt dat vitamine E de belangrijkste vet oplosbare antioxidant in de huid is, wordt het ingezet bij de behandeling van vrijwel alle soorten huidaandoeningen; met name bij allerlei soorten wonden. Er is dan ook een grote hoeveelheid onderzoek dat de werking van vitamine E bij wondgenezing bevestigd. Ook brandwonden en atopische huidklachten (d.w.z. de neiging tot allergisch reageren) reageren heel goed op vitamine E. Antioxidanten, en dan met name vitamine E, versnellen de wondgenezing door de vrije zuurstofradicalen en de schade die ze veroorzaken tegen te gaan. Omdat de genezing onder betere voorwaarden plaatsvindt ontstaat er niet alleen minder littekenvorming, maar ook minder lelijke littekenvorming.

Bescherming tegen vrije radicalen zorgt niet alleen voor beter wondgenezing, maar voor een minder snelle veroudering van de huid en de daarbij behorende symptomen zoals rimpels, verslapping en glycatie (het verstijven van collageen door suikers). UV-straling is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering, waardoor oxidatie ontstaat. Oxidatie van lipiden (vetten) is destructief, omdat lipiden een essentieel onderdeel zijn van celmembranen, hormonen en zenuwweefsel. De oxidatie zet een kettingreactie in gang, waarbij niet alleen de kwetsbare meervoudig onverzadigde vetzuren worden beschadigd, maar ook veel kwetsbare eiwitten die een rol spelen in de meeste dagelijkse lichaamsprocessen van de (huid)cellen. Het collageen ondergaat ‘cross-linking’ als gevolg waarvan de huid stugger en minder flexibel wordt. Ook ontstaat ouderdomspigment. Zelfs kleine hoeveelheden UV-straling kunnen het proces van rimpelvorming al in gang zetten. Een groot aantal studies toont aan dat crèmes met vitamine E de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid) verbetert. De huid wordt minder ruw en de lengte en diepte van rimpels vermindert.

Vitamine E heeft eveneens een gunstig effect op atopische huiden: gevoeligheid zoals allergie, uitslag of ontstekingsreacties zoals bijvoorbeeld bij acne worden door tocopherol (de echte variant van vitamine E) duidelijk bestreden. De combinatie vitamine E en vitamine C zorgt voor vermindering van hyperpigmentatie. Daarnaast maakt het gebruik van retinol (vitamine A) een skincare routine met vitamine E noodzakelijk: retinol droogt de huid hoe dan ook een beetje uit terwijl vitamine E juist verzadigend werkt. Dus denk je dat je het maximale aan huidverjonging doet door producten met retinol te gebruiken: prima, maar laat je vitamine E niet staan!

WAAROM IS VITAMINE E ONMISBAAR?
Vitamine E wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt, dus het is belangrijk dat je lichaam het op de één of andere manier krijgt toegediend. Hoewel vitamine E rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam aanzienlijk kan verhogen, bereikt slechts een zeer klein gedeelte daarvan ook daadwerkelijk de huidcellen. Het direct op de huid aanbrengen is dan ook een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Smeren dus! Huidverbetering en huidverjonging beginnen daar waar ieder werkstofje zijn kunstje wil doen, namelijk in de cel. Althans, als je de huid wilt verbeteren kom je er niet met enkel prikkels van buitenaf. Je zal door de celwand heen moeten en die is nu eenmaal opgebouwd uit lipiden. Dus is een werkstof op basis van lipiden (lees: vitamine E) een vereiste voor doeltreffend en langdurig resultaat! 

INDICATIES

  • (trage) wondgenezing
  • diverse wondjes (schaafwonden, brandwonden, oppervlakkige zweertjes)
  • acute en chronische huidaaandoeningen
  • allergische huidreacties
  • huiduitslag, eczeem, acne, netelroos, psoriasis
  • voorkomen/behandelen van littekenweefsel
  • slechte huidconditie, ruwe of droge huid, rimpelvorming
  • ouderdomsvlekken (in combinatie met vitamine C)
  • bij gebruik van producten op basis van retinol (vitamine A)

Heb je vragen over huidverzorging of wil je graag een huidverzorgingsroutine samenstellen die specifiek op jouw huidbehoeften is afgestemd? Vraag ons dan online om advies of boek een afspraak bij een Alpha-H specialist bij jou in de buurt. Je vindt al onze specialisten hier.

18 mei 2021 — Caroline den Hollander