Misschien gebruik je al regelmatig een producten met fruitzuren  vitamine A of afgeleiden daarvan, zoals retinol. Maar wist je dat deze twee ingrediënten samen nóg beter werken?

In dit blog vertelt gastblogger Dr. Michelle Wong je alles over hoe je nog meer uit je huidverzorgingsroutine haalt door twee ongelofelijk effectieve ingrediënten met elkaar te combineren: glycolzuur en granactive retinoïde.

GLYCOLZUUR
Glycolzuur is een alfa hydroxy acid (AHA), een wateroplosbaar, natuurlijk fruitzuur. Het heeft de kleinste moleculaire structuur van alle AHA’s en kan hierdoor het diepst in de huid doordringen voor snellere resultaten. Aan het huidoppervlak stimuleert glycolzuur de afschilfering van dode huidcellen. Het lost de lijm-achtige stof op die de huidcellen bijeenhoudt. Hierdoor kunnen andere actieve ingrediënten veel beter in de huid doordringen en hun werk doen. Bovendien helpt deze exfoliërende werking verstopte poriën te voorkomen. Glycolzuur heeft daarnaast een sterk vervagend effect op pigmentatie zoals melasma, sproetjes en zonschade. Klinisch onderzoek heeft bovendien aangetoond dat glycolzuur in de diepere huidlagen de aanmaak van collageen en hyaluronzuur activeert. Glycolzuur zorgt zo voor een huid die steviger aanvoelt, met minder zichtbare lijntjes en rimpeltjes en een heldere, egalere teint met een mooie ‘glow’. In dit artikel lees je meer over de werking van glycolzuur.

GRANACTIVE RETINOÏDE
Retinoïden zijn afgeleid van vitamine A en wetenschappelijk onderzochte én bewezen werkzaam qua huidverbetering. Deze superhelden stimuleren de celdeling en aanmaak van collageen. Dit vermindert onzuiverheden, maakt rimpeltjes en pigmentatie minder zichtbaar en zorgt voor steviger huid. Daarnaast zijn retinoïden krachtige antioxidanten, die vrije radicalen (als gevolg van bijvoorbeeld blootstelling aan stress, UV-licht en luchtvervuiling) aanpakken voordat ze schade aan je huid veroorzaken.

Medicinale retinoïden die worden voorgeschreven door een arts (zoals tretinoïne) zorgen voor fantastische resultaten, maar kunnen de huid ook enorm irriteren.  Hierdoor krijgen de meeste mensen te maken met een rode, droge en schilferige huid tijdens de gewenningsperiode en soms zelfs ook daarna! Zelfs op vrij verkrijgbare, cosmetische retinoïden zoals retinol en retinaldehyde kan je huid heftig reageren als ze er nog niet aan gewend is.

Maar nu is er granactive retinoïde, dat 10% hydroxypinacolone retinoate bevat; een ongelofelijk effectieve retinoïde die de huid niet irriteert. Het grote verschil met andere, mildere vormen van vitamine A, zoals retinyl palmitate en retinyl acetate, is dat dit een vitamine A-zuur ester is. Hierdoor kan je huid het gemakkelijker omzetten in het biologisch actieve (dat wil zeggen: een door de huidcellen opneembare) vitamine A-zuur. Dit zorgt voor prachtige, huidverbeterende resultaten zonder irritatie. Daarnaast is deze retinoïde stabieler onder de invloed van licht en lucht, waardoor een product met granactive retinoïde na opening langer werkzaam blijft.

COMBINATIE VAN AHA'S EN RETINOÏDEN
Als je alleen glycolzuur of alleen retinoïden gebruikt geeft dit al indrukwekkende resultaten, maar wat gebeurt er nu als je ze samen gebruikt? Uit onderzoek blijkt dat een combinatie van AHA’s en retinoïden zelfs nog beter werkt. Wetenschappers vermoeden dat komt doordat glycolzuur dode huidcellen verwijdert waardoor de retinoïde nog beter kan doordringen in de huid. Het grootste issue met de combinatie zit ‘m echter in de mogelijke irritatie. AHA’s werken het beste in een zure omgeving met een lage pH-waarde, lager dan dat je huid gewoonlijk is. Daarbij komt dat ze heel efficiënt dode huidcellen verwijderen. Dat zorgt er natuurlijk voor dat je huid er mooier uitziet, maar als je te veel, te heftig en/of te vaak exfolieert kan het zijn dat je huidbarrière dit niet kan bijbenen, wat kan zorgen voor irritatie.  Retinoïden staan bekend om het veroorzaken van huidirritatie en bijwerkingen als een droge, schilferige huid.

De meest veilige manier om de voordelen van glycolzuur en retinoïden te combineren is dus door een product te creëren dat beide ingrediënten bevat én specifiek geformuleerd is om irritatie te voorkomen. En dit is precies waar het om gaat bij het Liquid Gold Midnight Reboot Serum. Het is gebaseerd op de bestseller Liquid Gold en bevat naast 1% granactive retinoïde ook 14% glycolzuur in een romige basis. Het zit propvol hydraterende en voedende stoffen die de huid gehydrateerd houden en potentiële irritatie kalmeren. Dit serum heeft een iets hogere pH-waarde dan Liquid Gold (4.0 in plaats van 2.8 - 3.0) waardoor het glycolzuur nog steeds actief werkt, maar irritatie voorkomen wordt.

Aarzel niet om contact op te nemen met één van onze skin professionals voor meer informatie of voor een huidverzorgingsroutine op maat. Je kan bij hen terecht voor een goede huidanalyse, bijbehorend productadvies en begeleiding. Hier vind je de dichtstbijzijnde salon bij jou in de buurt.

OVER DR. MICHELLE WONG
Dr. Michelle Wong is wetenschapsdocent en content creator. Ze is gepromoveerd (heeft een doctoraat) in scheikunde. Ze ontkracht veelvoorkomende mythen in de wereld van skin care. Bovendien legt ze de wetenschappelijke feiten die de grondslag vormen van huidverzorging op een gemakkelijk te begrijpen manier uit. Op die manier neem je betere beslissingen over de producten die je juist wel of niet aanschaft. Je vindt haar op Instagram @labmuffinbeautyscience, op haar blog labmuffin.com en op YouTube: https://youtube.com/labmuffinbeautyscience.

05 april 2021 — Caroline den Hollander