Hoeveel bescherming biedt een T-shirt of parasol eigenlijk? Zijn zonnebrandsprays even werkzaam als crèmes? Als ik al zonschade heb, mag ik dan nog wel in de zon?
We merken dat er nog steeds veel misverstanden zijn over hoe je verstandig met de zon om gaat. Hier het antwoord op vijf veel aan ons gestelde vragen.
#seriousprotectionforever
1. HOEVEEL ZONNEBRANDCREME MOET IK PRECIES SMEREN?
Gewone zonnebrandcrèmes zijn getest op 2 milligram per vierkante centimeter huid. Een gemiddelde volwassen man heeft gemiddeld 1.5 a 2 vierkante meter huidoppervlak, wat betekent dat hij het volume van twee golfballen of een vol shotjesglas aan crème nodig heeft om zich volledig in te smeren. En laten we eerlijk zijn; dat doet niemand. In werkelijkheid smeren we gemiddeld slechts een derde van de aangegeven hoeveelheid. Te weinig dus om de optimale bescherming van te halen. Daarom kun je het best een zo hoog mogelijke factor nemen. Smeer je te weinig van factor 50, hou je nog altijd een gemiddelde factor 15 a 20 over. Smeer je factor 10, hou je factor 3 over. En dat is écht te weinig als je huid je lief is.
2. IK HOU NIET VAN DE COMBI ZAND EN INSMEREN. KAN IK NIET GEWOON EEN SHIRT AANHOUDEN OF LEKKER DE HELE DAG ONDER DE PARASOL BLIJVEN ZITTEN?
Je T-shirt aanhouden kan, maar hou ‘m dan wel droog. Een nieuw, droog, wit T-shirt van normale dikte heeft een beschermingsfactor van ongeveer 25. Hetzelfde shirt, maar dan nat, heeft een beschermingsfactor van ongeveer 5. Het water dat tussen de textieldraden zit werkt als kleine lensjes en ook de UV-straling kan erdoor. Een donker shirt geeft hogere bescherming, omdat een donkere kleur het licht absorbeert. Er is ook steeds meer zon beschermende kleding op de markt; dit heeft een speciale coating dat UV absorbeert. De beschermingsgraad van een parasol varieert van SPF30 tot 100, maar in de meeste gevallen zit het aan de lage kant van dit spectrum. UV-straling worden echter alsnog gereflecteerd door water en zand. Wat betekent dat tot zo’n 85% van de zonnestralen je huid nog steeds bereikt. Dus ook als je de hele dag onder een parasol zit is het van belang dat je een SPF van tenminste 30 of hoger smeert. En zorgen over een plakkerig, vettig laagje zijn echt verleden tijd met onze SPF50+ producten: zij smeren uit als een ‘gewone’ dagcrème, je zult niet het idee hebben dat je een hoge factor op hebt. Beloofd!
3. ZIJN SPRAYS EVEN WERKZAAM ALS CRÈMES?
Het antwoord is ja! Ten aanzien van de houdbaarheid geldt voor zowel sprays als crèmes echter dat je ze het best maar gewoon helemaal op kunt gebruiken of weggooien aan het eind van de zomer; bewaar ze niet tot volgend jaar. Dat geldt in iets sterkere mate voor sprays en lotions dan crèmes. Er zijn 2 soorten zonnefilters: fysische en chemische. Fysische filters absorberen, verspreiden of weerkaatsen het zonlicht en voorkomen zo dat de UV-straling niet op de huid terecht komt. Fysische filters zijn daarnaast heel stabiel. Nadeel is wel dat het op de huid ligt en snel weg zijn als je zweet of het water in gaat. Chemische filters zetten zich vast in de opperhuid. Voordeel van chemische filters is dat ze in lotions en sprays opgelost kunnen worden en beter op de huid blijven zitten. Nadeel is dat ze minder stabiel zijn. Na een jaar zullen ze aan kracht ingeboet hebben en zal je spray dus per definitie minder goed beschermen, zelfs al gebruik je de aanbevolen hoeveelheid. Crèmes kunnen een combinatie zijn van chemische en fysische filters en daardoor een wat langere houdbaarheid hebben. Maar ook zij boeten aan kracht in en zijn een jaar later niet meer zo werkzaam als de eerste maanden na opening.
4. KUN JE NIET BETER AF EN TOE ONDER DE ZONNEBANK IN PLAATS VAN DE HELE ZOMER OP HET STRAND LIGGEN?
Helaas, het antwoord is nee. Het is de hoeveelheid UV-straling waaraan je wordt blootgesteld die telt. Daarbij maakt het niet uit of dit komt van de zon of van de zonnebank. Daarbij komt dat mensen het niet alleen strikt bij de zonnebank kunnen houden. Niemand gaat de hele zomer binnen zitten, waardoor je ongemerkt alsnog een hoop extra zonnestralen opvangt. Zon of zonnebank; het is allebei even slecht. Je hoeft niet maanden onder de zonnebank te liggen om huidkanker te krijgen. Eén keer verbranden is genoeg. Steeds meer jongeren blijken melanomen te ontwikkelen, waar vaak een periode van zonnebanken aan vooraf is gegaan. Niemand weet precies bij welk aantal per jaar je nog veilig zit, elk huidtype reageert anders. Ons advies: better safe than sorry!
5. ALS IK AL ZONSCHADE HEB OPGELOPEN, MAG IK DAN NOG WEL IN DE ZON ZITTEN?
Geen nood, je kan en mag nog steeds in de zon zitten. De zon heeft namelijk ook goede kanten: het is goed voor je humeur, het zorgt dat je lichaam vitamine D aanmaakt en het heeft een positief effect op je weerstand en conditie. Sowieso is het niet haalbaar om de zon compleet te vermijden. Belangrijk is en blijft om verstandig met de zon om te gaan. Dus: vermijd de heetste uren van de zon (tussen 12.00 en 15.00 uur) en smeer jezelf goed en regelmatig in met minstens factor 50. Nog beter is lekker in de schaduw blijven. Of kies, zoals hiervoor aangegeven, voor luchtige kleding voor extra bescherming.