Heb je regelmatig last van verstopte poriën, mee-eters (zwarte puntjes) of puistjes? Een onzuivere en onrustige huid associëren we vaak met tieners, maar eigenlijk kan iedereen er last van krijgen.

Meestal zijn er meerdere oorzaken, zoals het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten, hormoonschommelingen, bacteriën, stress of onvoldoende exfoliatie. Daarnaast hebben sommige mensen simpelweg pech: een onrustige huid komt in de ene familie vaker voor dan in de andere.

OPEN EN GESLOTEN COMEDONEN
Verstopte poriën worden veroorzaakt door (een teveel aan) talg en dode huidcellen die de uitgang van de poriën blokkeren. De ophoping van talg zorgt voor open en gesloten comedonen. Gesloten comedonen, of ‘whiteheads’, zijn kleine, witte bolletjes onder de huid. Open comedonen noemen we ook wel mee-eters of ‘blackheads’. De talg in de verstopte porie is dan geoxideerd door contact met zuurstof en dit zorgt voor een zwart puntje in je huid. Open en gesloten comedonen zijn (nog) niet ontstoken.

PUKKELS EN PUISTJES
Als de verstopping ontstoken raakt zorgt dat voor pukkels en puistjes, met roodheid en soms pus. Als de ontsteking dieper de huid ingaat, dan vormen zich harde knobbels en abcessen. Als je zachtjes met je hand over je huid strijkt en je huid niet glad voelt, maar kleine bultjes heeft, dan heb je waarschijnlijk last van verstopte poriën. Met de juiste huidverzorging voor een onzuivere en onrustige huid kun je daar gelukkig echt wat aan doen. De oprichtster van Alpha-H, Michelle Doherty, leed jarenlang aan een ernstige vorm van acne, die na haar jeugd niet verdween. Haar zoektocht naar een oplossing resulteerde meer dan 25 jaar geleden in Alpha-H. Het team van Alpha-H streeft er daarom nog steeds naar om iedereen te helpen, die last heeft van een onrustige huid. Daarbij gaat het niet alleen om controle krijgen over je puistjes, maar ook om het verbeteren van de conditie van je huid.

SCHONE BASIS
De beste manier om je onzuivere en onrustige huid aan te pakken is ervoor te zorgen dat je je huid reinigt met het juiste product. De Clear Skin Daily Face and Body Wash is een licht-exfoliërende reinigingsgel, met antibacteriële ingrediënten zoals tea tree, thijm en eucalyptus. De geltextuur van de reiniger zorgt voor een diepe reiniging en zorgt voor een fris gevoel, zonder de huid te ‘strippen’ van haar natuurlijke vetten. Niacinamide (vitamine B3) en salicylzuur helpen om de talgproductie te verminderen en pakken verstoppingen en comedonen aan. De naam zegt het al; Clear Skin Daily Face and Body Wash is ook geschikt om puistjes ergens anders op het lichaam aan te pakken, bijvoorbeeld op je decolleté, nek of rug. Sommige mensen zien al een verbetering na een paar dagen, maar soms kan het juist ook even erger worden. De producten zijn actief en zetten de huid aan het werk, wat ertoe kan leiden dat hetgeen onder het oppervlak zit versneld naar buiten wordt gewerkt. We raden je aan om een nieuwe huidverzorgingsroutine even de tijd te geven. Zeker als de oorzaak van binnenuit komt; de producten kunnen dan alleen de symptomen bestrijden, niet de oorzaak. Consequent zijn is essentieel.

VOCHT
Het is een bekende misvatting dat een vette of onrustige huid geen moisturiser nodig heeft. Elke huid heeft vocht nodig. Een huid die vocht tekortkomt, gaat meer talg produceren om het gebrek aan vocht te compenseren. Het is daarom bij een vette en onrustige huid belangrijk om te zorgen voor hydratatie en een gezonde huidbarrière. Je leest hier meer over een verstoorde vet/vocht balans. Clear Skin Daily Hydrator Gel wordt snel door de huid opgenomen en helpt om overmatige talgproductie en ontstekingen te voorkomen. Bovendien ondersteunt deze lichte moisturiser de huidbarrière, zodat de huid beter vocht vast kan houden. Roodheid vermindert en de huid herstelt en geneest sneller. Salicylzuur (0.5%) reinigt verstopte poriën, remt de talgproductie, verfijnt de poriën en vermindert infecties. Tea tree, eucalyptus en toverhazelaar werken ontstekingsremmend en helpen onzuiverheden te verminderen en voorkomen.

EERSTE HULP
Puistjes zien we uiteraard liever gaan dan komen. Clear Skin Blemish Control Gel is een speciale ‘SOS-gel’ om opkomende, opvlammende puistjes en ontstekingen mee aan te stippen. Het bevat een hoge concentratie van actieve ingrediënten zoals salicylzuur, tea tree, eucalyptus en niacinamide, die helpen om een puistje snel te laten indrogen en verdwijnen. Het kalmeert ontstekingen en vermindert roodheid en zwelling. De antibacteriële eigenschappen van oregano, tea tree en eucalyptus helpen de verspreiding van puistjes veroorzakende bacteriën tegen te gaan.

EXFOLIËREN
Eén van de belangrijkste dingen bij de aanpak van een onrustige en zuivere huid is exfoliatie, waarbij je dode huidcellen aan het oppervlak van de huid te verwijdert. Clear Skin Tonic met 2% salicylzuur is daarom een ‘must’ in je huidverzorgingsroutine. Salicylzuur verwijdert niet alleen dode cellen aan het oppervlak van de huid, maar ook dieper in de poriën. Het elimineert opgehoopt vuil en talg en helpt om een ontstoken huid te kalmeren. Plantextract Seboclear MP voorkomt de verspreiding van de acne-bacteriën, werkt sterk ontstekingsremmend en zorgt voor een evenwichtig microbioom van de huid, met genoeg ‘goede’ bacteriën die helpen om je huid gezond te houden. Kamille, arnica, tijm en komkommer verminderen roodheid en irritatie. Zoethout extract werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en antioxiderend. Bovendien helpt het om de melanine (pigment) aanmaak te onderdrukken. Zo voorkom je dat er pigmentvlekjes achterblijven nadat de ontstekingen zijn verdwenen en wondjes genezen. Klik hier om te lezen wat Aleena uit ons testpanel van de Clear Skin Tonic vond.

ONTGIFTEN
Het Clear Skin Blemish Control Mask geeft je weer controle over je huid. Dit ontgiftende, ontstekingsremmende en kalmerende masker matteert je huid zonder uit te drogen. Witte klei (kaolien) en groene klei (bentoniet) absorberen vuil en overtollig talg, wat ervoor zorgt dat er minder snel puistjes ontstaan. Tea tree, eucalyptus en aloë vera kalmeren de huid en helpen ontstekingen te verminderen en voorkomen. Het masker bevat macadamia- en jojoba olie voor een gezonde huidbarrière, zodat je huid niet uitdroogt. Je kunt het masker ook te gebruiken als ‘spot treatment’ om bestaande puistjes sneller te laten verdwijnen.

CLEAR SKIN KIT
Deze complete set van 5 producten pakt de onderliggende problemen van de onzuivere huid aan, zoals een te hoge talgproductie, een ophoping van te veel dode huidcellen en het ontstaan van ontstekingen. Daarnaast helpen de producten om bestaande verstoppingen en ontstekingen sneller op te lossen en te genezen. De Clear Skin Kit bevat alle hierboven genoemde producten; handig! De kit is geschikt voor alle leeftijden, of je nu last hebt van jeugdpuistjes of een onrustige huid door hormoonschommelingen, bijvoorbeeld tijdens de menopauze. LET OP: deze producten (behalve het Clear Skin Blemish Control Mask) bevatten salicylzuur; deze zijn daarom helaas NIET geschikt voor gebruik bij zwangerschap, borstvoeding of aspirine allergie. Salicylzuur maakt de huid gevoeliger voor de zon, daarom overdag opvolgen met een goede zonbescherming. Voor de gecombineerde tot vette huid kunnen we je Protection Plus Daily SPF50+ van harte aanbevelen.

TIJD VOOR EEN HUIDSPECIALIST
Als je poriën extreem verstopt zijn met white- en blackheads (comedonen) kun je beter de hulp inroepen van een huidexpert. Laat het uitknijpen van pukkeltjes en mee-eters aan hen over, want met name mee-eters kunnen resulteren in blijvend vergrote poriën. Een schoonheidsspecialist kan je poriën veel grondiger en diepgaander reinigen en je huid met sterkere peelings behandelen. Bij de Alpha-H huidexpert kun je terecht voor een 30% glycolzuur peeling en een peeling van 40%, opgebouwd uit 20% salicyl-, 10% amandel- en 10% melkzuur. Deze peelings zorgen diepere reiniging en exfoliatie. Een peeling reguleert bovendien de talgproductie, geeft een flinke boost aan de collageenproductie en helpt om je teint te egaliseren. Hier vind je de dichtstbijzijnde salon bij jou in de buurt.
13 september 2020 — Caroline den Hollander