Mondkapjes: we kunnen er helaas niet meer omheen én zijn er voorlopig nog wel even toe veroordeeld. Als je er een paar uur mee rond loopt, bijvoorbeeld op je werk of in het openbaar vervoer, merk je dat je huid onder het mondkapje flink warm en geïrriteerd kan raken. Sommige mensen krijgen er zelfs (meer) puistjes van. Ook de elastieken zorgen voor een ruwe, geïrriteerde huid.
In dit blog vertellen we je hoe je dit aanpakt én helpt voorkomen (inclusief een persoonlijke super tip van een heel bekende dermatoloog!).

MASKNE IS NIET HETZELFDE ALS ACNE

Echte maskne is niet hetzelfde als reguliere acne. Acne kent namelijk allerlei verschillende soorten en verschijningsvormen. Maskne (ook wel periorale dermatitis genoemd) is een vorm van acne mechanica die wordt veroorzaakt door de combinatie van wrijving, warmte en vocht, in dit geval het uitgeademde vocht dat onder het masker blijft 'hangen'. Sommige mensen reageren bovendien op bepaalde chemicaliën waarmee (chirurgische) mondmaskers zijn geïmpregneerd. Vaak is een rode, geïrriteerde huid met kleine bultjes het eerste signaal van maske: dit wijst op een zich ontwikkelende ontsteking. De constante wrijving kan ook de pigmentcellen in de huid activeren, waardoor je, als je pech hebt, te maken krijgt met vervelende pigmentvlekken nadat de roodheid verdwenen is.

MASKNE BEHANDELEN

Hoe dan ook, in alle bovenstaande gevallen betreft het primair geen acne, maar is er sprake van een vorm van contact dermatitis: een aandoening die het best bekeken/behandeld kan worden door een arts of dermatoloog. Hij of zij zal in de meeste gevallen een creme voorschijven op basis van een laag percentage corticosteroïden in combinatie met werkstoffen ter bescherming van de huidbarrière. Gebruik in het aangedane gebied (rondom de mond) in dat geval uitsluitend de door je arts voorgeschreven creme tot het probleem is opgelost, plus een zeer milde reiniger (Balancing Cleanser) en een dagcreme met SPF ter bescherming van de huid tegen eventuele pigmentvlekjes als gevolg van de huidirritatie/wondjes. Voor de rest van je gezicht en hals kan de gewone verzorgingsroutine in stand blijven.

ACNE

Naast maskne is er natuurlijk nog de 'reguliere' acne uitbraak, die bij sommige mensen sowieso heel vaak voorkomt in het gebied rondom de mond, maar nu wordt verergerd door de wrijving en de afsluitende werking van het masker, wat zorgt voor een vochtig klimaat: zo ontstaat een heerlijk 'terrarium' voor de P.acnes bacterie om welig te tieren. Kies in dit geval voor producten met salicylzuur zoals Clear Skin Tonic: een exfoliërende, kalmerende en ontstekingsremmende lotion met 2% salicylzuur. Deze lotion maakt tot diep in de poriën schoon, verwijdert opgehoopt vuil en talg, kalmeert, vermindert roodheid en helpt de talgproductie weer in balans te brengen. Salicylzuur heeft bovendien dezelfde chemische opbouw als aspirine; hierdoor werkt het meteen ook ontstekingsremmend.

De meeste 'maskne' betreft echter dus eerder irritatie dan een echte acne uitbraak: zorg dus dat je goed identificeert wat de daadwerkelijke oorzaak is en in welk van de 2 categorieën je valt. Als het gaat om variant 2 (reguliere acne, die verergert wordt door het dragen van een mondkapje) dan zijn onze Clear Skin producten je beste optie. Zorg dat je het meest ademende soort mondkapjes koopt en vervang of was deze dagelijks. Betreft het variant 1 ('echte' maskne, oftewel periorale dermatitis) stap dan echt even over op de Balancing Cleanser en een dagcrème met SPF en laat je niet verleiden tot het gebruik van producten voor de acne huid, deze zij voor jou dan echt te heftig en simpelweg niet passend bij je onderliggende huidtype/-conditie.

Hier nog wat algemene tips hoe je je huid het best verzorgt om maskne te (helpen) voorkomen.

 

1. EXTRA GOED SCHOONHOUDEN
Je kunt je huid overdag een keertje extra reinigen als je de hele dag een mondkapje moet dragen. Maar overdrijf het niet, je wilt de huid niet nog verder irriteren. Zorg er in elk geval voor dat je je huid 's avonds goed reinigt met een zeer milde cleanser. Gebruik een schuimvrijer (sulfaatvrije) reiniger; deze tast de pH-waarde van je huid niet aan en beschadigt je huidbarrière niet. Onze Balancing Cleanser is ideaal: deze bevat een mix van ingrediënten die er specifiek op zijn gericht om de huid verzachten, kalmeren en herstellen. Deze reiniger is dan ook geschikt voor elke huid, in het bijzonder de gevoelige.

2. BESCHERM EN VOED JE HUID
Zorg dat je de zuurgraad van je huid ondersteunt en voedt, zodat de huid beter vocht kan vasthouden en zichzelf optimaal kan beschermen tegen ziekmakende bacteriën. Is je huid heel erg geïrriteerd? Gebruik dan Essential Hydration Cream, een fijne dag-/nachtcreme voor een gevoelige, kapotte en rode huid. Het Vitamin E Serum helpt de huid die een beetje geïrriteerd of stuk is door het schuren van het kapje of de elastiekjes, sneller te herstellen. Het hydrateert (dit ondersteunt je huidbarriere), kalmeert en vermindert roodheid en ontstekingen. Je kunt dit serum 's ochtends en/of 's avonds onder je dag- of nachtcreme gebruiken als extra voeding en bescherming, en zo eventuele ontwikkeling naar echte maskne voorkomen.

3. DRAAG GEEN ZWARE MAKE-UP ONDER HET MONDKAPJE
Een licht dekkende make-up zou niet heel veel problemen moeten opleveren, maar als je de huid teveel bedekt, loop je meer kans op verstopte poriën en ontstekingen. Daarnaast komt al die make-up/foundation op je mondkapje terecht. En je huid landurig bedekken met een stukje stof vol vettigheid, vuil en bacteriën is geen goed idee.

4. ZORG VOOR (VOLDOENDE) SCHONE MONDKAPJES
Zorg dat je overal en altijd schone mondkapjes in de aanslag hebt (in de auto, in je handtas etc) en wissel ze om de paar uur. Gebruik je een stoffen exemplaar? Was ze dagelijks op 60 graden. Bewaar de schone en gebruikte exemplaren apart van elkaar. En prop ze niet zomaar los in je zak of handtas, maar bewaar ze bijvoorbeeld in een schoon zakje. Zo voorkom je niet alleen de verspreiding van virussen, maar ook van bacteriën op je huid.

5. DÉ TIP VAN DR. PIMPLE POPPER
De echte naam van Dr Pimple Popper is Sandra Lee. Ze is te zien bij tv zender TLC waar ze mensen afhelpt van allerhande soort pukkels, puisten en andere onderhuidse bulten. Deze dermatoloog deelde deze tip ter voorkoming van maskne op haar TikTok account: spray of dep een lotion met salicylzuur aan de binnenkant van je masker en wapper of föhn het daarna droog. Onze Clear Skin Tonic (2% salicylzuur) is hiervoor ideaal! Let op; doe dit niet bij medische mondmaskers. Deze werken minder effectief als ze nat zijn (geweest).

19 oktober 2020 — Caroline den Hollander