Als je hart sneller gaat kloppen van ingrediënten als retinol en vitamine C, dan stellen we je graag voor aan niacinamide, oftewel vitamine B3: een minstens zo interessant ingrediënt.

Niet alleen omdat het net als retinol en vitamine C wetenschappelijk bewezen effectief is, maar ook omdat het de huid ontzettend veel te bieden heeft. In dit blog geven we je 8 redenen waarom wij groot fan zijn van deze alleskunner.

1. NIACINAMIDE BESCHERMT TEGEN VRIJE RADICALEN
Je huid bevat van nature antioxidanten die vrije radicalen kunnen neutraliseren, maar dit is niet altijd voldoende. Het aantal vrije radicalen in je huid kan flink toenemen door bijvoorbeeld roken, alcohol, stress of blootstelling aan de zon. En hou ouder je wordt, hoe minder antioxidanten je huid van nature bevat. Niacinamide verhoogt het antioxidant niveau in je huid, waardoor zij beter beschermd is tegen schade door vrije radicalen. Dit is waarschijnlijk een van de meest bestudeerde anti-age effecten van niacinamide.

2. NIACINAMIDE VERBETERT DE HYDRATATIE EN BARRIÈREFUNCTIE VAN DE HUID
Je huidbarrière wordt gevormd door de bovenste huidlagen, dus wat je ziet aan het huidoppervlak. Bij een gezonde huidbarrière voelt je huid glad en zacht aan; bij een. beschadigde huidbarrière is je huid dof, ruw en droog. Je huid verliest veel vocht en is niet goed beschermd tegen externe invloeden, wat leidt tot rimpeltjes en een droge, gevoelige, snel geïrriteerde of onzuivere huid. Als de huidbarrière niet goed werkt kan zelfs huidverzorging die voorheen zonder problemen gebruikt werd opeens een trigger vormen voor een reactie. Niacinamide is dan dé oplossing. Het zorgt dat je huid meer lipiden zoals vetzuren en ceramiek aanmaakt, waardoor er minder water uit de huid kan verdampen en ze beter gehydrateerd is en de huidbarrière zich hersteld.

3. NIACINAMIDE VERMINDERT ROODHEID EN IRRITATIES
Niacinamide vermindert roodheid en wordt gezien als mogelijke behandeling voor rosacea. De precieze werking is nog onduidelijk, onderzoekers denken dat het komt doordat het de barrièrefunctie van de huid helpt te verbeteren, waardoor de huid minder gevoelig is voor irritatie. Regelmatig gebruik van niaciamide helpt je huid ook om andere actieve ingrediënten die de huid kunnen irriteren (bijv. retinoïden) beter te verdragen.

4. NIACINAMIDE EGALISEERT DE TEINT EN VERMINDERT PIGMENTATIE
Onderzoek laat zien dat niacinamide effectief oppervlakkige hyperpigmentatie, melasma en ouderdomsvlekken verbetert. Het remt het proces waarbij de melanosomen (die verantwoordelijk zijn voor de kleur van de huidcellen) worden overdragen aan de keranocyten (hoorncellen).

5. NIACINAMIDE WERKT ONTSTEKINGSREMMEND
Dit maakt het een interessant ingrediënt om in te zetten bij acne; de ontstekingsremmende werking helpt bestaande puistjes te kalmeren. Uit onderzoek bleek dat een gel met 4% niacinamide hetzelfde effect had als 1% clindamycin gel (antibiotica) bij de behandeling van acne. Maar dan zonder de kans op antibiotica resistentie, waarbij bacteriën niet meer gevoelig zijn voor bepaalde antibiotica.

6. NIACINAMIDE HEEFT EEN REMMENDE WERKING  OP DE TALGPRODUCTIE
Onderzoek wijst uit dat 2% niacinamide al genoeg is om te zorgen dat er minder talg wordt aangemaakt. Dat helpt het ontstaan van verstopte poriën en puistjes voorkomen. Een vochtarme huid is ook een mogelijke factor bij het ontstaan van puistjes. Als de huid niet genoeg vocht bevat, probeert ze dit te compenseren en soepel te blijven door meer talg te produceren. En meer talg zorg voor een grotere kans op puistjes. De hydraterende wering van niacinamide zoals hiervoor genoemd helpt dus ook om puistjes als gevolg van een vochtarme huid te voorkomen.

7. NIACINAMIDE VERMINDERT GROVE PORIËN
De remmende werking op de talgproductie heeft vervolgens ook weer een gunstig effect op grove poriën, als die veroorzaakt worden door ophopingen van talg.

8. NIACINAMIDE IS GESCHIKT VOOR ELKE HUID EN PAST BINNEN ELKE HUIDVERZORGINGSROUTINE OF BEHANDELING
Niacinamide is niet alleen een veelzijdig ingrediënt, het wordt ook goed door alle huidtypen verdragen, zelfs de gevoelige huid. Het is veilig voor gebruik tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding. Het kan daarnaast prima gecombineerd worden met andere actieve ingrediënten zoals retinol, peptiden, hyaluronzuur, AHA, BHA en antioxidanten; zowel in hetzelfde product als binnen een huidverzorgingsroutine of behandeling. Er kunnen zelfs meerdere producten met niacinamide na elkaar gebruikt worden zonder kans op irritatie. Als er irritatie optreedt na gebruik van een product met niacinamide, is de kans groot dat dit wordt veroorzaakt door gevoeligheid voor een ander ingrediënt in het product zelf of in opvolgende producten. In sommige gevallen kan de huid bij een hoge concentratie niacinamide (meer dan 5%) prikkelend aanvoelen of tijdelijk rood zien. Probeer in dat geval een product met een wat lagere concentratie en bouw gewenning op.

ALPHA-H EN NIACINAMIDE
Niacinamide heeft de huid dus veel te bieden: van versterken en kalmeren tot hydrateren, voeden en verbeteren. Een fantastisch veelzijdig ingrediënt, geschikt voor bijna alle huidtypen en huidproblemen. Alpha-H richt zich op huidverbetering; het gebruik van niacinamide sluit dan ook uitstekend aan bij de onze filosofie. Wil jij dit ingredient graag toevoegen aan je huidverzorgingsroutine? Ons Vitamin B Serum bevat maar liefst 5% (de hoogst mogelijke dosis die in ‘over the counter’ producten mag zitten) en is geschikt voor een vochtarme huid, een vale huid, bij hyperpigmentatie en een onrustige huid met acne. Daarnaast helpt dit serum een gevoelige huid te herstellen en voorkomen.

Naast het Vitamin B Serum zit er ook niacinamide in de volgende Alpha-H producten:

TOT SLOT: HET VERSCHIL TUSSEN NIACINAMIDE EN NIACINE
Niacine en niacinamide zijn beide goed voor de huid, maar niacine activeert de Langerhans cellen, wat uiteindelijk leidt tot vasodilatie: het verwijden van bloedvaatjes. Hierdoor wordt de huid tijdelijk rood (flushing). Niacinamide heeft dit effect niet. Omdat de meeste mensen een rode huid niet prettig vinden, kiezen fabrikanten van huidverzorgingsproducten liever voor niacinamide. Als gevolg hiervan is er vergeleken met niacine ook veel meer onderzoek verricht naar de effecten van niacinamide op de huid.

30 juni 2020 — Caroline den Hollander