‘Grove poriën’ is één van de meest gezochte beautytermen op internet. Enige tijd geleden berichtte de Daily Mail dat de helft van de vrouwen bij een onderzoek had aangegeven grove poriën als een groot probleem te ervaren. Bijna 30% maakte zich er zelfs drukker om dan om rimpels! Ook wij zien een grote vraag naar porie-verkleinende  producten. Niet zo gek, hoe minder zichtbaar je poriën, hoe beter het licht op je huid reflecteert en hoe jonger en egaler je huid oogt. Hier wat tips & tricks voor het kiezen van de juiste producten.


WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN 'GROVE PORIËN'?

Eerst even de feiten. Er zijn 3 factoren die het formaat van je poriën bepalen: je genetische aanleg, verstopte poriën en collageenverlies. Een verhoogde talgproductie door bijvoorbeeld het gebruik van (te)veel make-up, een te trage huidafschilfering of een van nature vetter huidtype, zal het teveel aan talg je poriën verstoppen, waardoor ze zichtbaarder worden. Bij langdurig verstopping rekt de wand van de porie steeds iets verder op. Je leeftijd doet er vervolgens een schepje bovenop omdat er gaandeweg de jaren, zeker als je huid in het verleden veel is blootgesteld aan de zon, een collageen- en elastine tekort ontstaat, waardoor de poriën aan de randen beginnen te verslappen en verzakken, en dus (nog) verder open gaan staan. En tot slot de genetische factor: de een heeft nu eenmaal een meer verfijnde porie-structuur dan de ander.

KAN IK MIJN PORIËN VERKLEINEN?
Poriën bevatten geen spieren en kunnen dus onmogelijk van het ene op het andere moment van grootte veranderen; ook niet tijdelijk. Er bestaan ook geen producten of behandelingen die vergrote poriën in hun oude staat terug kunnen brengen en de ‘schade’ permanent ongedaan kunnen maken.

BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN
Kortom: de enige remedie is verstopte poriën en het eventueel uitzakken van de porie voorkomen. Producten met glycol- of salicylzuur, vitamine A (retinol) en vitamine B3 (niacinamide) kunnen daarbij helpen: zij helpen de huid van dode huidcellen en talg te ontdoen, waardoor poriën minder opvallen of verstopt raken. Daarnaast verhogen glycolzuur (in dosering >15%) en vitamine A de productie van collageen en elastine, wat het uitzakken van de rand van de porie helpt vertragen. Salicylzuur is bovendien niet alleen aan het huidoppervlak, maar tot diep ín de porie werkzaam. Hierdoor pakt het bestaande verstopte poriën aan en helpt het nieuwe verstoppingen te voorkomen. Hieronder vind je een aantal tips voor het kiezen van de juiste producten:

REINIGEN
Goed reinigen is de basis: zo voorkom je dat vuil en talg de poriën verstoppen en verwijden. Reinigers met een lage dosis (1-2%) salicylzuur of een gemiddelde dosis (2.5-5%) melk- of glycolzuur stimuleren de celvernieuwing en houden de poriën schoon. Onze tips: Clear Skin Daily Face & Body Wash (2% salicylzuur, 3% niacinamide). 

Ben je tevreden met je huidige reiniger, gebruik dan om de dag Liquid Gold na je reiniging. Liquid Gold werkt als een ‘overnight facial’ door de combinatie van 5% glycolzuur en een lage pH-waarde van het product. Dit zet de huidcellen zodanig aan het werk dat de aanmaak van collageen, elastine en huideigen hyaluronzuur in de diepere huidlagen flink toeneemt. Dit zorgt voor een betere hydratatie en huidverbetering van binnenuit. Glycolzuur verwijdert dode huidcellen, stimuleert de celvernieuwing, geeft de teint een boost, en vervaagt rimpeltjes, pigmentatie, (acne)littekentjes en zonneschade. Het houdt de huid daarnaast tot diep in de poriën schoon, waardoor het ook onmisbaar is voor de onzuivere huid.

Gebruik liefst geen andere producten na Liquid Gold, omdat deze de pH-waarde van de huid onmiddellijk weer verhogen, wat de effectiviteit van dit product vermindert. Alleen bij een gevoelige of erg droge huid adviseren we Liquid Gold op te volgen met een nachtcrème. Doe dit dan pas nadat Liquid Gold tenminste 15 min. is ingetrokken. Wil je graag meer weten over de verschillen tussen een BHA zoals salicylzuur en een AHA zoals glycolzuur? En of je beter een AHA of BHA voor jouw huid kunt gebruiken? Lees dan het blog over het verschil tussen AHA's en BHA's


DAG- & NACHTVERZORGING
Kies producten voor de gecombineerde huid en geef de voorkeur aan moisturizers met fruit-/salicylzuren, niacinamide en vitamine A. Gebruik deze liefst in de avond; (fruit)zuren en vitamine A maken de huid gevoeliger voor de zon en vitamine A verliest bovendien onder invloed van zonlicht haar werking. Onze tips: Beauty Sleep Power Peel (met 14% glycolzuur en 0,5% retinol), Clear Skin Daily Hydrator Gel (met 0,5% salicylzuur en 2,5% niacinamide) en Vitamin A Serum (met 0.25% retinyl propionate en 0.25% retinol).

Kies overdag, om afbraak van collageen- en elastine door UV-straling en dus porieverslapping te voorkomen, een moisturizer met goede UVA/UVB bescherming. Gebruik make-up op water- in plaats van oliebasis en minimaliseer je hoeveelheid foundation. Onze tips: Protection Plus Daily SPF50+ (hydratatie, antioxidanten, factor 50 zonbescherming en make-up primer in één).

 

TIJD VOOR EEN HUIDSPECIALIST
Als je poriën extreem verstopt zijn met white- en blackheads (comedonen) is het tijd voor inmenging van een huidspecialist. Laat het uitknijpen van pukkeltjes en mee-eters aan hen over, want met name mee-eters kunnen resulteren in blijvend vergrote poriën. De huidspecialist kan je poriën veel grondiger en diepgaander reinigen en je huid met sterkere peelings behandelen.

Bij de Alpha-H huidexpert kun je terecht voor een 30% glycolzuur peeling en een peeling van 40%, opgebouwd uit 20% salicyl-, 10% amandel- en 10% melkzuur. Deze peelings zorgen dat de huid langere tijd schoon blijft, reguleren de talgproductie en geven tegelijkertijd een flinke boost aan de collageenproductie en je teint. Hier vind je de dichtstbijzijnde salon bij jou in de buurt.

13 november 2019 — Caroline Den Hollander