De groep hormonen bekend als oestrogenen zijn verantwoordelijk voor vele functies in het menselijk lichaam en spelen een vitale rol in het bijdragen aan de voortdurende gezondheid van vitale organen zoals het hart, bloedvaten, hersenen, botten en sommige voortplantingssystemen.

Oestrogeen speelt ook een cruciale rol in de gezondheid van onze huid en voor sommige vrouwen kan een afname van oestrogeen aanzienlijke veranderingen in de huid veroorzaken.

Onze huid is een oestrogeen-gevoelig weefsel, en veel studies tonen aan dat oestrogeen een belangrijke rol speelt in de fysiologie van de huid. Het draagt bij aan de productie van huidondersteunende eiwitten zoals collageen en elastine, helpt de melanineproductie te reguleren, regelt de ontstekingsreactie van de huid en verbetert het wondgenezend vermogen van de huid, waardoor het verouderingsproces van de huid wordt vertraagd.

WAT ZIJN DE TEKENEN VAN EEN OESTROGEENTEKORT? 
Een oestrogeentekort is voor sommige vrouwen zichtbaar tijdens de pre-menopauze en de menopauze en draagt bij tot verschillende merkbare huidaandoeningen.

Huidverslapping, fijne lijntjes en rimpels, uitgesproken hyperpigmentatie en verhoogde gevoeligheid komen vaak voor en zijn het directe gevolg van hormonale schommelingen, voornamelijk een gebrek aan oestrogeen. Epidermale verdunning als gevolg van een verminderde collageenregeneratie kan ook betekenen dat het vermogen om vocht vast te houden afneemt, waardoor er meer epidermaal waterverlies optreedt. Deze verstoorde barrièrefunctie kan ook het risico op infecties en een reactieve huid vergroten en de afweermechanismen van de huid tegen oxidatieve stress remmen, waardoor de huid sneller veroudert en het risico op huidkanker toeneemt.

 

 

BETEKENT AFNEMENDE OESTROGEEN DAT IK MIJN HUIDVERZORGING MOET AANPASSEN? 
Veranderingen in de huid, zoals verhoogde gevoeligheid, droogte en een verminderde tolerantie voor actieve ingrediënten, kunnen soms aangeven dat uw reguliere huidverzorgingsroutine moet worden aangepast.

Oestrogeen helpt de huid vocht vast te houden door de productie van natuurlijke lipiden en hyaluronzuur te bevorderen. Vermijd reinigingsmiddelen die de huid strippen en trekkerig doen aanvoelen. Een romige pH-gebalanceerde reiniger zoals Balancing Cleanser is het beste en is geschikt voor alle huidtypes.

Als je huid droger aanvoelt dan normaal, kun je overstappen op een voedende lipidenrijke cleanser zoals Melting Moment Cleansing Balm. Deze luxueuze balm-op-olie is tevens een hydraterend masker. Breng gewoon een dun laagje aan op een schone huid en laat het tot 10 minuten intrekken voordat je het voorzichtig verwijdert met een warm, vochtig doekje.

Een laag oestrogeengehalte kan betekenen dat de celvernieuwing van de huid vertraagt, waardoor de huid er moe en dof uitziet. Het kan ook zijn dat je je huidige peeling te stimulerend vindt. Kies producten die de huidvernieuwing versnellen, zoals Generation Glow. Gebruik jij Liquid Gold en ervaar je hierdoor oestrogeen gerelateerde veranderingen, probeer dan drie avonden per week over te stappen op After Hours AHA Moisturiser.

Verhoog het hydratatieniveau elke ochtend met het Hyaluron 8 Serum, gevolgd door het ceramiderijke, antioxiderende Vitamine E Serum om de natuurlijke barrière van de huid te versterken en de weerstand tegen schadelijke oxidatieve stress te verhogen.

Vergeet niet dagelijks een SPF aan te brengen en breng deze gedurende dag opnieuw aan zoals voorgeschreven.

15 februari 2023 — Roxanne Kruts-Koelewijn