Als je merkt dat je huid voortdurend ongunstig reageert op bepaalde huidverzorgingsingrediënten, is de kans groot dat je een gevoelig huidtype hebt.

Een reactieve huid is niet altijd een indicatie van een echt gevoelige huid, maar van een zogenaamde overgevoelige huid. Hoewel dit klinkt als een gevoelige huid, zijn gevoelige en overgevoelige huid totaal verschillend.

Leer hoe je de verschillen tussen beide kunt herkennen.


WAT IS EEN GEVOELIGE HUID?
De term gevoelige huid verwijst naar een huidtype dat gevoeliger is voor reacties en irritatie en een veel lagere tolerantie heeft dan andere huidtypes. Een gevoelige huid heeft de neiging om gemakkelijk te blozen, verbrandt vaak sneller bij blootstelling aan UV, en heeft te maken met intrinsieke (interne) factoren die de huid doen reageren.

KAN DE HUID GEVOELIG WORDEN MET DE LEEFTIJD? 
Ja! Naarmate we ouder worden, kan de huid haar beschermende laag van natuurlijke oliën, bekend als de lipidenbarrière, minder goed vervangen. Daardoor kan de huid minder goed vocht vasthouden, raakt ze uitgedroogd en raakt ze sneller geïrriteerd.

 

 

WAT IS EEN OVERGEVOELIGE HUID EN WAT IS HET VERSCHIL MET EEN GEVOELIGE HUID?
In tegenstelling tot de gevoelige huid, waar we het over een huidtype hebben, is de overgevoelige huid helemaal geen huidtype. Het is een huidaandoening die optreedt wanneer de beschermende barrière van de huid tijdelijk zodanig wordt aangetast dat deze niet meer kan functioneren zoals bedoeld. Wanneer de barrièrefunctie op deze manier is aangetast, ontstaan er microscopische openingen in het huidoppervlak waardoor de natuurlijke barrière minder bescherming biedt. Prikken, jeuk en roodheid kunnen optreden bij het aanbrengen van producten, en dit wordt vaak verward met een gevoelig huidtype, terwijl de huid in feite overgevoelig is.

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN EEN OVERGEVOELIGE HUID?
Cumulatieve blootstelling aan de zon, reiniging met zeep of schuimende reinigingsmiddelen die de natuurlijke lipiden uitputten, overmatig gebruik van actieve ingrediënten zoals Retinol en te veel scrubben kunnen er allemaal voor zorgen dat de huid tijdelijk gevoelig wordt.

Hoe lang de huid overgevoelig blijft, hangt af van vele factoren, waaronder de gezondheid van de huidbarrière en de voorgeschiedenis van de huid. Soms kan de overgevoeligheid snel verbeteren zodra de boosdoener is verwijderd, maar soms duurt het veel langer om te corrigeren.

WAT KAN IK DOEN ALS MIJN HUID OVERGEVOELIG IS?
Als je merkt dat je te veel actieve stoffen hebt gebruikt, stop dan een paar dagen met alles behalve een milde, niet-schuimende reiniger en SPF. Zodra je huid niet langer geïrriteerd aanvoelt en eventuele roodheid is afgenomen, kun je je gebruikelijke routine weer langzaam invoeren en vermijden dat je exfolieert totdat je huid weer helemaal normaal is.

WELKE PRODUCTEN ZIJN BELANGRIJK BIJ EEN GEVOELIGE EN OVERGEVOELIGE HUID?
Een pH-gebalanceerde reiniger zoals Balancing Cleanser, die de natuurlijke zuurmantel van de huid respecteert en de natuurlijke lipiden niet aantast, en dagelijks producten met Niacinamide, dat de barrières versterkt, zoals Vitamine B Serum, en Ceramiden, die de lipidenbescherming helpen versterken, zoals Vitamine E Serum, kunnen echt helpen.

KAN IK EXFOLIËREN ALS IK EEN GEVOELIGE HUID HEB?
Exfoliëren is goed voor alle huidtypes, ook voor de gevoelige. Generation Glow is speciaal geformuleerd om effectief en toch zacht genoeg te zijn voor de gevoelige huid of de huid die eerder gevoelig was en weer regelmatig wil scrubben. Met vijf geavanceerde werkstoffen in een natuurlijk afgeleid 5% AHA complex, werkt Generation Glow aan een milde peeling terwijl een groot aantal heilzame ingrediënten in synergie werken om het microbioom van de huid te ondersteunen, een gezonde veerkrachtige huidbarrière te bevorderen en ervoor te zorgen dat de gevoelige huid niet geïrriteerd of overgevoelig raakt.

22 februari 2023 — Roxanne Kruts-Koelewijn