K-K-KOUD! Als de winter zich aandient zijn dikke truien, warme jassen en handschoenen een welkome en noodzakelijke buffer tegen de dalende temperaturen. Maar vergeet je huid niet; want ook je tere velletje heeft in de winter extra bescherming nodig tegen de (vries)kou.

In deze blog daarom een paar tips om je huid in optimale conditie te houden tijdens de wintermaanden.

Lagere temperaturen betekent ook een lagere luchtvochtigheid, wat van invloed is op je huid. Het vochtgehalte van de huid verandert, wat uitdroging en een minder goed werkende huidbarrière veroorzaakt. Als de huidbarrière eenmaal is aangetast, kan je huid schadelijke stoffen en andere invloeden van buitenaf zoals luchtvervuiling en koude wind minder goed verdragen. Ook temperatuurschommelingen (warm binnen, koud buiten) en (te) heet douchen dragen hieraan bij. Natuurlijk is het logisch dat je bij koude temperaturen buiten de verwarming binnen een standje hoger zet en onder een lekkere warme douche springt, maar dit grote contrast in temperatuur is helaas minder goed voor je huid. Het gevolg: een geïrriteerde huid die last krijgt van jeuk en droogheid en schilfertjes. Maar geen paniek; met een paar kleine aanpassingen in je skin care routine kun je je huid goed voorbereiden op het koude weer, zodat je huid het hele jaar door straalt.

HET BEGINT ALLEMAAL MET JE CLEANSER 
Een goede skincare routine begint met een cleanser die de huid niet “stript“ of uitdroogt. Een strippende, vaak ook schuimende, cleanser zorgt ervoor dat de pH-waarde van de huid wordt verhoogd, waarmee je je huidbarrière langzaam maar zeker stuk maakt. Verlaag je watertemperatuur tijdens het douchen of wassen en gebruik een niet schuimende (sulfaatvrije) cleanser, zoals onze Balancing Cleanser met hydraterende, verzachtende en kalmerende aloë vera en vitamine E om je gezicht op milde wijze te reinigen. Bij een hele droge huid raden we onze Melting Moment Cleansing Balm aan. Deze balm-to-oil cleanser zit boordevol voedende oliën die directe verzachting bieden, de huidbarrière helpen herstellen en zorgen voor een beschermlaagje tegen de kou. Overigens zijn al onze cleansers vrij van schuimvormende ingrediënten, dus welke cleanser je ook kiest; je hoeft niet bang te zijn dat je je huidbarrière om zeep helpt.

VOCHT, VETTEN EN VITAMINES
Na het reinigen is het tijd om je huid te gaan voorzien van vocht, vetten en andere voedingsstoffen. Kies in de winter voor de wat vollere, rijkere serums en crèmes om je vet- en vochtreserves optimaal aan te vullen en je huid(barrière) te voorzien van de nodige vitamines en antioxidanten. Want een goed gehydrateerde en gevoede huid is een gezonde huid!

Er zijn verschillende producten die je huid voorzien van een (extra) dosis vocht. Het Hyaluronic 8 Serum bevat 8 soorten hyaluronzuur en zorgt voor een directe vocht boost. Volg een serum altijd op met een goede moisturiser; bijvoorbeeld Essential Hydration Cream. Dit is een intens voedende, hydraterende en kalmerende dag-/nachtcrème met vitamine E en B5, ginseng, rode alg, peptiden en essentiële vetzuren. De must-have bij een gevoelige, droge, trekkerige, rode of door kou of wind aangetaste huid.

Ook vitamines zijn essentieel om je huid door de winterperiode heen te helpen. Voeg Vitamin B Serum toe aan je ochtend- of avondroutine om een flink aangetaste huidbarrière te ondersteunen en weer op peil te krijgen. Ook het Vitamin E Serum kan een goede keuze zijn; vitamine E wordt ook wel de EHBO-vitamine genoemd vanwege de sterk kalmerende en herstellende werking. Beide vitamines zorgen ook voor een betere hydratatie en hun antioxidantkracht helpt beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Beide serums zijn in de ochtend en avond te gebruiken onder elke dag- en nachtcrème; er is wat dat betreft geen goed of fout.

ZONBESCHERMING; OOK IN DE WINTER!
De invloed van de zon lijkt niet zo sterk tijdens de koude wintermaanden, maar laat je hierdoor niet misleiden. Ook in de winter kan de zon huidschade aanrichten. Bescherm je huid met onze Daily Essential Moisturizer SPF50+. Deze moisturiser, SPF en primer in één zorgt voor extra hydratatie en een mooie glowy finish. Ga je liever voor een wat mattere finish, dan zit je met Protection Plus Daily SPF50+ goed.

GET GLOWING
Bewaar je scrub voor de zomer. Als je je huid wilt exfoliëren (ontdoen van opgehoopte dode huidcellen) om die vale winter teint kwijt te raken dan zijn fruitzuren vaak beter voor een droge, door de kou geïrriteerde of gevoelige huid dan een scrub. De schurende werking kan je wellicht toch al beschadigde huidbarrière nog verder irriteren, wat je huid nóg vatbaarder maakt voor externe invloeden en irritaties. Onze bestseller Liquid Gold bevat 5% glycolzuur dat dode huidcellen losweekt zonder ‘schuren’ en daarnaast ook je collageen aanmaak een flinke boost geeft. Gebruikt je Liquid Gold al regelmatig? Voeg dan tweemaal per week het Liquid Gold Midnight Reboot Serum toe op de avonden dat je Liquid Gold niet gebruikt om de huidvernieuwing nog meer te stimuleren en je glow te versterken!

14 december 2021 — Caroline den Hollander