De meeste mensen streven (gelukkig!) niet zozeer naar ‘perfectie’, maar wel naar de beste versie van zichzelf én hun huid. Er zijn eindeloos veel ingrediënten, producten en merken op de markt om uit te kiezen, maar hoe maak je een slimme keuze als je in een nieuw huidverzorgingsproduct investeert en wat kan je wel en niet met elkaar combineren? Dr. Anjali Mahto, één van de meest vooraanstaande dermatologen in Engeland, geeft advies.

Het gaat er niet alleen om dat je het juiste product kiest voor de aanpak van een bepaald probleem (pigmentatie, littekens, rimpeltjes); je wilt daarnaast ook preventief bezig zijn en huidproblemen voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je huidverzorging de juiste ingrediënten in werkzame concentraties bevat én dat de combinatie van ingrediënten complementair en synergetisch samenwerkt, zodat het uiteindelijk effect groter is dan dat van de ingrediënten afzonderlijk. Dit maakt het ook mogelijk om verschillende problemen tegelijk aan te pakken. Handig als je niet alleen af wilt van je pigmentvlekjes, maar ook (preventief) iets wilt doen aan fijne lijntjes.

GLYCOLZUUR
Wetenschappelijk onderzoek laat keer op keer zien dat glycolzuur veel voor je huid kan doen. Omdat het inzetbaar is op vele huidtypen en het de huid op verschillende manieren stimuleert zijn veel dermatologen fan van dit veelzijdige ingrediënt. Glycolzuur is een AHA (alpha hydroxy acid) ofwel fruitzuur. Het weekt dode huidcellen los, zodat nieuwe, frisse huidcellen hieronder tevoorschijn komen en het stimuleert de celvernieuwing en de productie van huideigen hyaluronzuur, waardoor je huid beter vocht kan vasthouden. Bovendien geeft het de aanmaak van collageen een flinke boost en verbetert het de kwaliteit van de elastische vezels in de huid. Hierdoor ziet je huid er voller en strakker uit en voelt ze steviger aan. Je huid krijgt bovendien een frisse en egale uitstraling en gezonde ‘glow’, rimpeltjes worden verzacht en pigmentatie vervaagt.

Als een product zowel glycolzuur als een ander actief ingrediënt zoals retinol bevat, hoef je minder verschillende producten in laagjes over elkaar aan te brengen. Dat zorgt voor minder risico op irritatie (je voorkomt dat de verschillende productformules op elkaar inwerken en zo een reactie veroorzaken), het bespaart verpakkingen (goed voor het milieu) en het is vriendelijker voor je portemonnee, omdat je minder producten hoeft te aan te schaffen terwijl je toch de beste resultaten bereik. Een slimme oplossing! Maar wat kan er veilig gecombineerd worden?

GLYCOLZUUR COMBINEREN MET VITAMINE A
Glycolzuur kan goed gecombineerd worden met diverse vormen van vitamine A. Doordat glycolzuur de huid exfolieert, kunnen retinoïden of vitamine A beter doordringen in de huid. Dit geldt ook voor één van de nieuwste vormen van vitamine A, granactive retinoïde. Op de INCI lijst wordt deze stof vermeld onder de naam ‘hydoxypinacolone retinoate’. Het is al langer bekend (en wetenschappelijk bewezen) dat retinoïden fijne lijntjes en rimpeltjes verzachten en schade veroorzaakt door blootstelling aan de zon helpen te verminderen. Maar veel vormen van vitamine A kunnen de huid irriteren. Daarnaast zijn veel retinoïden instabiel en breken ze snel af onder de invloed van zonlicht. Granactive retinoïde is door zijn moleculaire structuur juist heel stabiel. Het is een biologisch actieve vorm van vitamine A, wat betekent dat het direct door de huid ‘herkend’ wordt en daarom weinig tot geen irritatie veroorzaakt. Hierdoor zorgt de combinatie met glycolzuur voor een zeer effectief product, dat daarnaast dus ook veilig is voor je huid.

NOG MEER COMBINATIES
Naast glycolzuur en vitamine A in je huidverzorgingsroutine, zijn er nog een aantal andere ingrediënten die je huid beschermen en helpen om tekenen van huidveroudering te voorkomen. Bijvoorbeeld antioxidanten, zoals ferulic acid (ferulinezuur), die helpen de schade veroorzaakt door vrije radicalen als gevolg van o.a de zon, roken, stress of vervuiling te beperken. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld ook peptiden een boost geven aan de collageenproductie, voor stevige huid met minder zichtbare rimpeltjes.

Liquid Gold MIDNIGHT REBOOT SERUM
Regelmatig en consistent gebruik van producten die dit soort wetenschappelijk bewezen actieve ingrediënten bevatten, helpen je huidkwaliteit te verbeteren. Je huid wordt langzaam maar zeker gezonder, sterker, egaler, steviger en stralender. Onze meest recente innovatie, het Liquid Gold Midnight Reboot Serum, combineert glycolzuur, met granactive retinoïde, ferulinezuur én peptiden. Een superslim, enorm effectief en multifunctioneel product dus!

OVER DR. ANJALI
Dr Anjali Mahto is één van de meest vooraanstaande dermatologen in het Verenigd Koninkrijk. Ze is een Fellow of the Royal College of Physicians, lid van de Royal Society of Medicine en een woordvoerder voor The British Skin Foundation. In haar kliniek in London’s Harley Street behandelt ze patiënten met verschillende huidproblemen. Haar aanpak is gebaseerd op een holistische benadering van huidverzorging en levensstijl gecombineerd met wetenschappelijk onderbouwde oplossingen. Anjali is gespecialiseerd in acne en acne littekens; een interesse gebaseerd op haar eigen ervaringen. Anjali publiceert regelmatig artikelen in de pers over haar unieke aanpak, die een brug slaat tussen traditionele medische dermatologie, huidverzorging en cosmetische behandelingen. Deze filosofie, samen met haar passie voor echte effectieve ingrediënten en jaren klinische ervaring, wordt samengevat in haar boek The Skincare Bible.  

30 augustus 2021 — Caroline den Hollander