Het is algemeen bekend dat gaan slapen zonder je gezicht te reinigen niet goed is voor je huid. Tegelijkertijd is het niet altijd even duidelijk hoe de ‘perfecte’ huidverzorgingsroutine er daarna dan precies uit zou moeten zien en waarom. Is je huid gewoon een keertje extra schoonmaken niet voldoende? En waarom zou je een aparte nachtcrème aanschaffen; is dat niet gewoon een verkooppraatje om meer producten te slijten? We leggen het hier allemaal uit!
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat je huid -net als de rest van je lichaam- functioneert volgens een bioritme. We hebben allemaal een 'lichaamsklok” die deze 24-uurs cyclus, het circadiaanse ritme, regelt. Overdag (waakstand) is je huid vooral bezig zichzelf te beschermen tegen externe schadelijke invloeden zoals zonlicht, rook, vuil en vochtverlies. ‘s Nachts (slaapstand) is het huideigen herstelmechanisme aan het werk: schade door UV-straling, luchtvervuiling en stress wordt gerepareerd. Tel daarbij op dat onze huidcellen zich tussen 23.00 en 03.00 uur ’s nachts acht keer sneller delen én de doorbloeding ’s nachts hoger is, waardoor verzorgende stoffen veel beter worden opgenomen dan overdag en het moge duidelijk zijn: een goede huidverzorgingsroutine ’s avonds is essentieel en hartstikke nuttig. Hier volgen een aantal tips hoe je je huid tijdens deze nachtelijke herstelwerkzaamheden zo optimaal mogelijk kunt ondersteunen.
TIP #1: SLA REINIGEN NOOIT OVER
Zonder dat je er erg in hebt, raak je je gezicht overdag vele malen aan. Daarbij komt de huid van je gezicht --meer dan welk ander lichaamsdeel ook-- het meest in aanraking met zonlicht, stof en ander vuil. Dat, vermengt met make-up, talg en zweet, maakt dat je gezicht aan het eind van de dag één van de vieste lichaamsdelen is. Reinigen is dus een must om te voorkomen dat je poriën verstopt raken en bacteriën zich over je huid verspreiden, met onzuiverheden en ontstekingen tot gevolg. Bovendien garandeert een grondige reinigingsbeurt maximale absorptie van de ingrediënten in je nachtverzorgingsproducten. Toch blijkt dat een hoop mensen niet elke avond de discipline kunnen opbrengen om hun huid te reinigen, en het ook niet altijd even goed gebeurt. Ben je tegen de tijd dat je gaat slapen te moe om die hele huidverzorgingsriedel nog te moeten uitvoeren? Doe het dan eerder, bijvoorbeeld tussen 20-21.00 uur. Liever eerder, dan helemaal niet!
TIP #2: GEBRUIK 'S AVONDS ALTIJD EEN MOISTURISER
Sommige mensen gebruiken geen nachtcrème omdat ze denken dat deze de huid verstikt en de huid ’s nachts moet kunnen ademen. Een misvatting, simpelweg omdat de huid niet over longen beschikt. Sterker nog, als je je huid niet “bedekt” met een laagje crème droog je je huid juist extra uit, want ’s nachts verliest je huid door een hogere doorbloeding en temperatuur veel meer vocht dan overdag. Daarnaast is een goede moisturiser is belangrijk, omdat je huid tijdens je slaap veel beter doorlaatbaar is en door de betere doorbloeding de werkstoffen in je crème veel beter kan opnemen.
TIP #3: GEBRUIK EEN DAGCRÈME MET ZONNEFILTERS NIET 'S NACHTS
Sommige mensen vinden het onzin om een aparte crème voor dag en nacht aan te schaffen. Toch adviseren wij om dat wel te doen, mits je budget dat toelaat. Het grote verschil is namelijk dat dagcrèmes een lichtere, luchtiger textuur hebben (prettiger voor overdag) en vaak zonnefilters, minerale pigmenten of lichtreflecterende deeltje bevatten, die heb je ’s nachts niet nodig. Bovendien zijn bepaalde ingrediënten, zoals vitamine A (retinol), niet geschikt voor gebruik overdag. Laat je budget een aparte dag- en nachtcrème niet toe, kies dan voor een crème die geschikt is voor ochtend en avond. Een belangrijk criterium is dat deze geen zonnefilters mag bevatten, want slapen met een zonnefilter op je huid (ongeacht of deze natuurlijk of chemisch is) kan leiden tot huidirritatie. Onze favoriet: Essential Hydration Cream.
TIP #4: KIES VOOR PRODUCTEN MET ACTIEVE, HOOG GEDOSEERDE WERKSTOFFEN (COSMECEUTICALS)
Overdag heeft de huid ingrediënten nodig die het dan actieve, huideigen beschermingsmechanisme ondersteunen. Kies ’s avonds voor ingrediënten die je huid ondersteunen bij de nachtelijke herstelwerkzaamheden. Denk dan aan antioxidanten, peptiden en vitamine A en C die helpen om de overdag opgelopen schade door zon, stress en vuil te neutraliseren en ongedaan te maken en hydratatie verbeterende ingrediënten als glycol- en hyaluronzuur. Bovendien kan de huid (door een betere doorbloeding) de werkstoffen uit je verzorgingsproducten ’s nachts veel beter opnemen; reden te meer om ’s avonds producten te kiezen met actieve en hoog gedoseerde werkstoffen. Een goede keuze is bijvoorbeeld After Hours AHA Moisturiser met glycolzuur (3,5%), melkzuur (0.5%), peptiden en hyaluronzuur; zij pakken meerdere tekenen van veroudering tegelijkertijd aan.
TIP #5: VERVANG JE KUSSENSLOOP REGELMATIG
Bacteriën en talg kunnen zich van je kussensloop weer op de huid nestelen gedurende de nacht. Dus als je regelmatig last hebt van onzuiverheden is het om de 2-3 dagen wisselen van kussensloop een goed idee.
TIP #6: PAK EEN EXTRA KUSSEN ALS JE LAST HEBT VAN VOCHTWALLEN
Als je met je hoofd iets hoger ligt dan de rest van je lichaam, verminder je de toevoer van vocht naar het hoofd.
TIP #7: ZORG VOOR VOLDOENDE SLAAP
Een verstoorde diepe slaap (remslaap) kan zorgen voor een tekort aan groeihormoon, terwijl deze juist zo belangrijk is voor de huidkwaliteit. Slechte slapers hebben dan ook meer kans op een droge, vale, geïrriteerde, rimpelige huid. Slaaptekort gooit ook je (bloed)circulatiesysteem door de war, waardoor vocht en afvalstoffen zich ophopen onder de ogen omdat ze niet goed worden afgevoerd. Tot slot is een (chronisch) slaaptekort een stressfactor die alle huidcondities kan verergeren, ook acne, eczeem en psoriasis.
Bottom line: hoe duur of goed je nachtcrème ook is, als je chronisch slaap te kort komt, komt ‘ie niet tot zijn recht!