Hyaluronzuur is erg trendy op het moment. En terecht, want het is onmisbaar voor een gezonde, optimaal functionerende huid. Maar er zijn heel veel verschillende soorten hyaluronzuur, met ieder zijn eigen werking en eigenschappen. Kortom: het ene hyaluronzuur is het andere niet.

Waar zit 'm dit verschil nou in, en wat betekent het voor de werking van een product? In dit blog lees alles over de verschillende soorten hyaluronzuur en waarin ons Hyaluronic 8 serum verschilt van andere producten op de markt.

WAT IS HYALURONZUUR?

Het klinkt als iets uit een scheikunde laboratorium, maar hyaluronzuur is een volledig natuurlijke polysaccharide (suikermolecuul) die je lichaam zelf aanmaakt. Hyaluronzuur komt van nature dan ook overal in je lichaam voor. Het vervult verschillende functies. Het is een vulmiddel tussen de cellen en kan hele grote hoeveelheden vocht aantrekken en vasthouden. Wanneer het niet aan andere moleculen gebonden is, bindt het zich aan water en krijgt het een gel-achtige substantie. Zo kan het tot wel duizend keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden. De gel-achtige substantie vormt bijvoorbeeld het hoofdbestanddeel van de vloeistof in onze gewrichten, waardoor deze soepel kunnen bewegen.

Meer dan de helft van het hyaluronzuur in je lichaam bevindt zich in je huid, zowel in de opperhuid als de onderliggende huidlagen, waar het helpt vocht vast te houden. Zo is hyaluronzuur de belangrijkste huideigen 'vulstof' en helpt het de huid ‘kreukvrij’ te houden. Hyaluronzuur versterkt ook de huidbarrière (de buitenste huidlagen). Een huid met een gezonde huidbarrière voelt zachter, gladder en voller aan en ziet er jonger uit.

Fillers (geïnjecteerd door een cosmetisch arts) geven volume aan delen van het gezicht en vullen rimpels en fijne lijntjes van binnenuit op. Hyaluronzuur is meestal het hoofdbestanddeel van dit soort fillers.

VEROUDERING
In de loop der jaren neemt de hoeveelheid huideigen hyaluronzuur geleidelijk af. Hierdoor verliest je huid haar soepelheid, stevigheid, elasticiteit en volume. Naarmate we ouder worden ontstaan er daardoor steeds meer lijntjes, rimpeltjes en een ruwere textuur. Dan zou je denken: zorg gewoon voor meer hyaluronzuur in de huid; probleem opgelost. Dat klinkt eenvoudig, maar hyaluronzuur de huid binnen laten dringen is zo simpel nog niet. Niet elk soort hyaluronzuur is daartoe in staat. Het gewicht van hyaluronzuur is daarvoor doorslaggevend.

HET GEWICHT VAN HYALURONZUUR
En dan bedoelen we natuurlijk niet het fysieke gewicht van het hyaluronzuur in je crème of serum; maar het moleculaire gewicht. De meeste soorten hyaluronzuur hebben een te grote moleculaire structuur om voorbij de buitenste laag van je huid te komen. Hoogmoleculair hyaluronzuur zal dan ook nooit de diepere lagen van je huid kunnen bereiken en hydrateert alleen het huidoppervlak. Dat is uiteraard ontzettend nuttig en nodig, maar hydratatie van dieper gelegen huidlagen geeft nóg meer effect.

Daarom zitten er in ons nieuwe Hyaluronic 8 serum maar liefst acht verschillende hydraterende ingrediënten, waaronder verschillende soorten hoog en laag moleculair hyaluronzuur. Hoe kleiner de molecuul, hoe dieper het hyaluronzuur kan doordringen in de huid. Daar creëert het een duurzaam vochtreservoir door een flinke dosis vocht aan te trekken en vast te houden, als een spons. Dit zorgt voor het zogeheten ‘plumping’ effect.

Bovendien bevat Hyaluronic 8 een ingrediënt dat de huideigen aanmaak van hyaluronzuur stimuleert: Hydranov-P®. Dit is een concentraat uit rode alg met een sterk vochtbindende werking, waarvan is bewezen dat het de aanmaak van huideigen hyaluronzuur tot wel 211% verhoogt, in alle lagen van de epidermis.

EEN FILLER, ZONDER PRIKKEN
Van alle mooie ingrediënten in deze baanbrekende formule, is PrimalHyal™ Ultrafiller het meest uniek. Deze nieuwe generatie hyaluronzuur heeft een ‘flash filler’ effect. Het is klinisch bewezen dat dit laagmoleculaire hyaluronzuur in staat is zeer diep in de huid in door te dringen. Daar zorgt het voor een zo’n sterk hydraterend effect, dat lijntjes en rimpeltjes als het ware van binnenuit worden ‘uitgedeukt’. Daarnaast versterkt dit geavanceerde hyaluronzuur de beschermende functie van antioxidanten, voor een betere bescherming van het collageen. Wij zijn het eerste A-merk dat met dit mooie, nieuwe ingrediënt werkt!

VOORKOM AFBRAAK VAN HYALURONZUUR
Als je producten ontwikkelt met als doel veel hyaluronzuur aan de huid toevoegen, is het ook slim om stil te staan bij het feit dat zonlicht, blauw licht (van beeldschermen) en luchtvervuiling dat toegevoegde (en/of huideigen) hyaluronzuur net zo snel weer kunnen afbreken. Door onze huidige levensstijl staan we dagelijks bijna continu aan bloot aan één of meer van deze externe agressoren, die de natuurlijke barrièrefunctie van de huid aantasten. En als de huidbarrière daadwerkelijk is aangetast is de huid minder goed in staat om vocht vast te houden, waardoor ze kwetsbaarder en gevoeliger wordt voor afbraak van collageen en huideigen hyaluronzuur.

Daarom hebben we drie ingrediënten aan Hyaluronic 8 toegevoegd die helpen beschermen tegen zon, blauw licht en luchtvervuiling. Zo helpt POLLUSHIELD™ de opbouw van toxische stoffen in de huid voorkomen door een microscopische netstructuur over de huid te leggen, waardoor luchtvervuiling en fijnstof niet meer in de huid kunnen dringen. Het geeft (klinisch bewezen) bescherming gedurende 6 uur tegen 74- 97% van de in de lucht aanwezige vervuilende stoffen. LUMICEASE™ beschermt tegen digitale straling (blauw licht). Het bevat een ferment afkomstig van stralingsbestendige micro-organismen. Daarnaast bevat het gehydroliseerd erwten eiwit, dat rijk is aan antioxidanten. Tezamen beschermen ze de huid tegen schade door zonlicht en blauw licht. Ook CUREBERRY heeft een (klinisch aangetoonde) beschermende werking tegen blauw licht: het remt door blauw licht veroorzaakte vrije radicalen. Daarnaast remt het de aanmaak van enzymen die collageen en elastine afbreken. Handig!

DE VOCHTFACTOR VAN JE HUIDVERZORGING
We weten allemaal dat we water nodig hebben om te leven; zonder water sterven we binnen een paar dagen. Het water dat we binnenkrijgen via ons eten en drinken wordt allereerst ingezet voor het goed functioneren van onze interne organen, zodat we in leven blijven. De huid heeft minder prioriteit. Omdat uitdroging van de huid wordt veroorzaakt door invloeden van buitenaf, kan dit ook het beste worden aangepakt met hulp van buitenaf.

Hyaluronic 8 bevat geen olie en is daarom ideaal voor het hydrateren van bijna elk huidtype. Het zorgt voor intense hydratatie, vult fijne lijntjes en kraaienpootjes van binnenuit op, herstelt de elasticiteit en geeft de huid een vollere, stevigere aanblik. De zijdezachte textuur is bovendien een perfecte make-up primer. Proberen? Je vindt ‘m hier in onze shop!

08 juli 2019 — Caroline Den Hollander