Vitamine C, wie kent het niet. De eerste associatie is bijna altijd met sinaasappels en het is vaak het eerste waar we aan denken bij een goede weerstand. De meeste mensen hebben dan ook wel iets van een vitamine C supplement in de kast staan, of gaan dit gauw halen als ze een verkoudheid of griepje voelen opkomen. Maar ook voor de huid is vitamine C de meest essentiële vitamine. In dit blog kijken we wat meer in detail naar deze onmisbare super vitamine en waarom niet alleen je lichaam, maar ook je huid er wel wat extra van kan gebruiken.

WAT HEEFT VITAMINE C TE MAKEN MET JE COLLAGEEN?
Waarschijnlijk vond je als kind die oranje vitamine C tabletjes gewoon lekker – net een snoepje - en nam je er daarom stiekem af en toe wat extra. Niks mis mee, want vitamine C is betrokken bij honderden verschillende processen in je lichaam, dus feitelijk waren het hele gezonde snoepjes! Voor wat de huid betreft springen er drie processen uit:

  • Ten eerste reguleert vitamine C de aanmaak van collageen. Collageen zorgt voor de stevigheid van onze huid.
  • Ten tweede biedt vitamine C een natuurlijke bescherming tegen zonlicht. Het beschermt de huid tegen door UV-straling veroorzaakte schadelijke vrije radicalen, die het collageen in je huid afbreken.
  • Ten derde remt vitamine C de vorming van melanine in de huid. Zo helpt het pigmentatie voorkomen.

OVERDOSIS?
Vitamine C komt van nature voor in je huid in de vorm van L-ascorbic acid, oftewel ascorbinezuur. Maar onder invloed van allerlei externe factoren, zoals UV-straling, breekt het gehalte ascorbinezuur in de huid in een hoog tempo af. Het is dus zaak om je huid ‘bij te voeren’. Hoe zorg je dat je huid die benodigde shot extra vitamine C binnenkrijgt? Helaas gaat simpelweg wat extra vitamine C tabletjes slikken niet werken. Want hoeveel superfoods, groene sapjes en multivitaminen we ook nemen, de huid profiteert er niet of nauwelijks van. Studies hebben namelijk aangetoond dat slechts 1% van de vitamines die we via onze voeding opnemen, de huid bereikt. De voedingsstoffen die in het bloed worden opgenomen worden het eerst afgegeven aan de meest belangrijke lichaamsprocessen en organen (hart, lever, hersenen). De huid wordt pas als laatste voorzien van voedingsstoffen, indien er dan überhaupt nog wat resteert. Daarom kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je lichaam geen grote hoeveelheden vitamine C naar je huid toe zal sturen. En een superdosis nemen zodat er meer dan genoeg is voor organen én huid? Helaas geeft dat nogal wat bijwerkingen, zoals diarree, misselijkheid en slapeloosheid. Fun! 

ASCORBINEZUUR
Gelukkig beschikt de huid over een ingenieus mechanisme dat het mogelijk maakt om op vitaminen volledig te absorberen en rechtstreeks naar de huidcellen te transporteren. In plaats van een megadosis ben je dan ook veel beter af als je je huid een eigen bron van vitamine C geeft. Dat doe je door een huidverzorgingsproduct te gebruiken met daarin een stabiele vorm van vitamine C. Want helaas, vitamine C kan nogal onstabiel zijn. De meest pure vorm van vitamine C, L-ascorbic acid (ascorbinezuur), is een zuur. Daardoor is het erg instabiel: zodra het met water in aanraking komt begint het te oxideren. Zodra het oxidatieproces begint, neemt de effectiviteit van je vitamine C in snel tempo af. Deze instabiliteit zorgt voor een uitdaging bij het samenstellen van huidverzorgingsproducten met ascorbinezuur, want het primaire bestanddeel van crèmes en serums is water. Een mogelijke oplossing is een andere, stabielere vorm van vitamine C gebruiken, bijvoorbeeld een vitamine C ester zoals ethyl ascorbic acid. Een bepaald percentage hiervan zet de huid om in voor de huidcellen ‘herkenbaar’ ascorbinezuur, de vorm van vitamine C die van nature in de huid voorkomt. Maar wij wilden we nou juist wel een product maken met ascorbinezuur: dit hoeft immers niet eerst te worden omgezet maar is huid identiek, dus het wordt direct herkend en in zijn geheel opgenomen. Daarom creëerden we een slimme crème zonder water, waardoor de vitamine C niet oxideert en er een product ontstaat dat van het eerste tot het laatste gebruikt stabiel, werkzaam en effectief blijft: Vitamin C Paste met 10% ascorbinezuur. Dit komt pas vrij -het activeert zichzelf- bij contact met het in de huid aanwezige vocht.

Ascorbinezuur dat in stabiele vorm in de huid arriveert zorgt voor een ongeëvenaard krachtige werking op verschillende niveaus. Als fruitzuur zorgt het voor exfoliatie van dode huidcellen en aan het huidoppervlak aanwezig pigment, waardoor verkleuringen oplichten. Tegelijkertijd remt het de vorming van tyrosinase (melanine enzym) wat de vorming van nieuwe verkleuringen helpt voorkomen en vermindert het de oxidatie van reeds aanwezig pigment (waardoor het nog donkerder kleurt). Dezelfde antioxidantkracht helpt de huid beschermen tegen omgevingsfactoren die pigmentvorming triggeren, zoals luchtvervuiling en zonlicht. Ascorbinezuur zorgt daarnaast voor een enorme boost van de collageen aanmaak én voor collageen van betere kwaliteit: dankzij de efficiëntere hydroxylatie worden er stabielere collageenvezels gevormd. Door de ontstekingsremmende werking is het zeer nuttig na microneedling, peelings en laserbehandelingen. Zij worden vaak ingezet om pigmentproblemen aan te pakken; echter, de post-treatment ontstekingsreacties die op dit soort behandelingen kunnen volgen kunnen echter juist leiden tot hyperpigmentatie en littekens, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Vitamin C Paste is daarom onmisbaar voor thuisgebruik bij dit soort behandelingen, ter voorkoming van deze mogelijk neveneffecten.

Vitamin C Paste bevat verder ook shea butter. Dit werkt als buffer voor het (ascorbine)zuur en is rijk aan essentiële vetzuren die het functioneren van de huid barrière ondersteunen en verbeteren en.de huid zacht en soepel maken.

Vitamin C Paste is met name geschikt voor de normaal tot droge, rijpere en/of verslapte huid, bij zonschade en hyperpigmentatie. Bovendien vormt het een uitstekende basis voor make-up. Bij een gevoelige, verstopte, vette of onzuivere huid, of als huideigen pH is aangetast adviseren we ons Vitamin C Serum. Bij deze huidtypen/-condities is de huid barrière/pH waarde namelijk aangetast of niet optimaal; dan kan Vitamin C Paste te heftig zijn door de hoge zuurgraad. Vitamin C Serum bevatethyl ascorbic acid en is daarom uitstekend geschikt als je net begint met vitamine C en/of op zoek bent naar een milde manier om je huid ervan te voorzien. Het Vitamin C serum is ook een goede keuze als L-ascorbic acid je huid te veel stimuleert, bijvoorbeeld bij rosacea en/of actieve acne. 

VITAMINE C + SPF = BFF
Alhoewel vitamine C onze huid beschermt tegen vrije radicalen, is het GEEN vervanging van een SPF. Wel heeft onderzoek uitgewezen dat ascorbinezuur de werking van een SPF verbetert1. Het plaatselijk aanbrengen van 10% ascorbinezuur resulteerde in 52% minder roodheid veroorzaakt door UVB en tot 40-60% vermindering van celdood (cellen die door vrije radicalen worden beschadigd kunnen omschakelen naar een zelfvernietigingsprogramma (apoptose). Kortom: door een SPF dagcrème te combineren met Vitamin C Paste is de huid nóg effectiever beschermd tegen de gevolgen van de zon! We raden je dan ook aan om deze twee samen te gebruiken. Breng eerst je vitamine C aan en vervolgens een laagje dagcrème met SPF eroverheen. Zo is je huid optimaal beschermd tegen (vroegtijdige) veroudering door blootstelling aan UV-licht.

Aarzel niet contact met ons op te nemen als je nog vragen hebt over onze producten met Vitamine C. Je kunt je vraag stellen via ons contactformulier. We  staan te allen tijde voor je klaar en streven ernaar je nog dezelfde dag of in elk geval binnen 24 uur te antwoorden. Je kunt ook terecht bij een van onze huid experts, voor een nog persoonlijker en beter passend advies. Klik hier voor het dichtstbijzijnde salon of verkooppunt bij jou in de buurt.

16 september 2019 — Caroline Den Hollander