Verschil mechanisch, chemisch en enzymatisch exfolierenBij exfoliëren verwijder je dode huidcellen van het huidoppervlak. Hierdoor verbeteren de teint, textuur en het opnamevermogen van Je huid en wordt de celvernieuwing flink gestimuleerd. Er zijn verschillende vormen van exfoliatie, die we grofweg onderscheiden in mechanische, chemische, enzymatische exfoliatie. Wat is nu precies het verschil, welke manier van exfoliëren past het beste bij jouw huid en welke Alpha-H producten kun je daar het best voor gebruiken? We zetten het hierbij voor je op een rij!

MECHANISCHE EXFOLIATIE
De meest bekende vorm van exfoliëren wordt ook wel scrubben genoemd. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van kleine korrelige deeltjes (bijv. fijngemalen noten of suiker-/zoutkorrels) die over de huid worden gewreven. Door de wrijving wordt de huid als het ware gepolijst en worden de dode huidcellen verwijderd.

CHEMISCHE EXFOLIATIE
Voor chemische exfoliatie worden alfahydroxyzuren (AHA's) en beta-hydroxyzuren (BHA's) gebruikt. AHA's werken door de intercellulaire lipiden en eiwitten op te lossen die dode huidcellen bij elkaar houden. Twee bekende soorten AHA’s zijn glycolzuur en melkzuur. De meest voorkomende BHA is salicylzuur. Salicylzuur is oplosbaar in vet en kan hierdoor diep in de poriën doordringen. Het is een goede optie voor een vette en acne-gevoelige huid. Hier lees je meer over de verschillen tussen AHA’s en BHA’s.

ENZYMATISCHE EXFOLIATIE
Bij enzymatische exfoliatie lossen natuurlijke, actieve ingrediënten zoals bromelaïne (uit ananas) of papaïne (uit papaja) de dode huidcellen op. In tegenstelling tot zuren, die niet alleen dode huidcellen exfoliëren, maar ook levende huidcellen kunnen verwijderen, kunnen enzymen alleen eiwitten verteren waardoor ze geen levend weefsel beschadigen. Enzymatische exfoliatie is een hele zachte manier om dode huidcellen te verwijderen.

VOORDELEN VAN GLYCOLZUUR
Glycolzuur heeft niet alleen het vermogen om de huid te exfoliëren en verdunnen, maar helpt tegelijkertijd, in tegenstelling tot scrubs en enzymen, om de huid weer op te bouwen en te verdikken. Dit komt omdat glycolzuur dieper in de huid kan doordringen en een ontstekingsreactie veroorzaakt in de dermale laag, waardoor de huid het signaal krijgt om te gaan ‘repareren’. Als gevolg hiervan verhoogt de huid automatisch de productie van collageen en elastine, waardoor de huid verdikt en steviger en weerbaarder (minder gevoelig) wordt. Daarnaast helpt glycolzuur de talgproductie te reguleren en, mits in de juiste doseringen, pigmentvlekken te verminderen en de huideigen hydratie te verbeteren, omdat het water aantrekt en bindt. Meer over de werking van glycolzuur...

Beschadigde huidbarriereDAGELIJKS EXFOLIËREN; KAN DAT KWAAD?
Dagelijks exfoliëren kan in principe prima, maar let goed op hoe je huid reageert. Zoals bij zoveel dingen geldt ook hier: alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed. En dat is precies het probleem: omdat het zulke mooie én snel zichtbare resultaten geeft, hebben veel mensen de neiging om te vaak te exfoliëren en/of te heftige producten te gebruiken. Dat tast het huideigen beschermingsmechanisme aan, met als gevolg —indien niet op tijd wordt ingegrepen— een permanent (over)gevoelige huid, vroegtijdige veroudering en een heel scala aan andere problemen. Kenmerken van over-exfoliëren zijn o.a. een droge, trekkerige en/of schilferige huid, vocht tekort, jeuk en/of roodheid, pukkeltjes/acne en veel gevoeliger/sneller dan normaal geïrriteerde huid.

Bottom line: meer is dus niet altijd beter. Iedere huid is anders en reageert anders. Herken je jezelf in bovengenoemde kenmerken, breng dan de frequentie van exfoliëren naar beneden, kies mildere producten of ga even helemaal back to basics met uitsluitend Balancing Cleanser en Balancing Moisturizer & Gentle Exfoliant. Zij zetten het herstelproces in werking en herstellen de balans. Gebruik overdag uiteraard wel een dagcrème met hoge factor (Daily Essential Moisturizer SPF50+ of Protection Plus Daily SPF50+) omdat door het overmatige exfoliëren je huid ook flink gevoeliger is geworden voor de zon. Is je huid weer hersteld, begin dan met een milde enzymatische exfoliant die geschikt is voor dagelijks gebruik, zoals Gentle Daily Exfoliant. Je kunt daarna langzaam overstappen op wat intensievere exfoliatie op basis van (fruit)zuren. Zelfs als je een gevoelige huid hebt.

Milde glycolzuurproducten of -peelings kunnen juist zeer goed zijn voor een gevoelige huid, omdat zij de huid op lange termijn veerkrachtiger en sterker maken. Glycolzuur maakt de bovenste huidlaag dan wel wat dunner; de huidlagen eronder maakt het juist dikker, sterker en steviger. Glycolzuur zorgt ervoor dat de huid meer vocht gaat vasthouden en de huidbarrière weer in balans komt en versterkt wordt.

Als je huid nog niet gewend is aan (fruit)zuren, bouw het gebruik dan langzaam op. Een perfect product daarvoor is Liquid Gold. Dit product is zelfs geschikt om de gevoelige huid te behandelen met c.q. te laten wennen aan glycolzuur. Dat doe je simpelweg door Liquid Gold op te volgen met een serum en/of (nacht)crème; zo breng je de pH waarde van de huid snel weer omhoog en verdun/verzwak je de werking van glycolzuur.

Afhankelijk van je huidtype kun je uiteindelijk elke dag een exfoliant gebruiken, mits je dan niet dagelijks al te heftige producten én bij jouw huidtype/-conditie passende producten gebruikt. Opteer je liever voor 1- 2x per week (met eventueel wat sterkere producten) is dat uiteraard ook prima; hieronder geven we wat keuzehulp.

VETTE, ONZUIVERE HUID / ACNE
Hoe? Liever niet mechanisch exfoliëren (scrubben), want dit stimuleert de talgproductie en vergroot de kans op verspreiding van bacteriën. Kies voor producten op basis van salicylzuur of een combinatie van salicyl- en/of glycolzuur en vitamine A, bijvoorbeeld:
- de producten uit de Clear Skin lijn
Gentle Daily Exfoliant
Liquid Gold
Balancing Moisturiser & Gentle Exfoliant

Let wel: als je gaat beginnen met producten op basis van glycol- of salicylzuur kan het zijn dat onzuiverheden eerst toenemen. Dat komt omdat de celdeling flink wordt geactiveerd en er tegelijkertijd versneld nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Als gevolg daarvan kan het zijn dat de huid onzuiverheden naar buiten gaat werken. Even doorbijten dus!

ROSACEA / COUPEROSE
Hoe? Ook hier liever niet scrubben; de korreltjes kunnen de huid of haarvaatjes extra irriteren. Kies voor een zeer milde manier van exfoliëren; liefst producten met enzymen en/of salicylzuur; vanwege de ontstekingsremmende werking en het feit dat de kans op irritatie bij salicylzuur wat kleiner is dan bij glycolzuur. Glycolzuur kan wel, maar bouw het in dat geval langzaam op door te beginnen met doseringen van 8% glycolzuur of lager. Productkeuze opties:
- Gentle Daily Exfoliant
- Instant Facial
- Liquid Gold Rose evt. opgevolgd met Essential Hydration Cream

RIJPERE HUID
Producten met glycolzuur zijn hier een goede optie. Niet alleen omdat het de vertraagde cel vernieuwing optimaliseert, maar ook omdat glycolzuur (wetenschappelijk bewezen) anti-age eigenschappen heeft. Productkeuze opties:
- de gehele Liquid Gold lijn
- Liquid Gold Midnight Reboot Serum
- Liquid Gold 24 Hour Moisture Repair Cream
- Beauty Sleep Power Peel
- Micro Cleanse Super Scrub

PIGMENTVLEKKEN / VALE TEINT
Glycolzuur werkt pigment reducerend in doses vanaf 5% en als de pH van het product maar laag genoeg is. Productkeuze opties:
- de gehele Liquid Gold lijn
- Instant Facial
- Beauty Sleep Power Peel
- Micro Cleanse Super Scrub

GEVOELIGE HUID
Een gevoelige huid kun je beter niet scrubben. Begin met enzymatisch exfoliëren, en hou het daarbij, al naar gelang de (over)gevoeligheid. Heeft je huid behoefte aan wat meer ‘power’ kijk dan eens naar producten met salicylzuur, dit is iets milder dan glycolzuur. Toch kan glycolzuur wél nuttig zijn bij een gevoelige huid: op de lange termijn helpt het namelijk de huid verdikken en het huideigen beschermingsmechanisme (huidbarrière) verbeteren; kortom minder gevoelig te maken. Laat in dit geval de huid wennen aan glycolzuur, kies niet meteen voor de meest hoog gedoseerde producten en bouw de frequentie langzaam op. Is de huid eraan gewend, kun je gaandeweg wat sterkere glycolzuurproducten gebruiken en/of de frequentie opvoeren. Productkeuze opties:
- Gentle Daily Exfoliant
- Instant Facial
- Liquid Gold; opgevolgd met een serum of crème
- Balancing Moisturizer & Gentle Exfoliant

VOCHTARME HUID
Hoe: kies, afhankelijk van de gevoeligheid van de huid, voor producten met glycolzuur omdat dit naast exfoliërend ook sterk vochtbindend werkt. Productkeuze opties:
- Balancing Moisturizer & Gentle Exfoliant
- Instant Facial
- Liquid Gold; evt. opgevolgd met een vochtinbrengende (nacht)crème, zoals Essential Hydration Cream
- Micro Cleanse Super Scrub




Het meest optimale resultaat is echter te behalen als je producten voor thuisgebruik combineert met professionele behandelingen/peelings. Vraag daarom liefst altijd (zeker in geval van een gevoelige huid) een Alpha-H huidexpert om advies. Of neem voor aanvullend advies contact met ons op via ons contactformulier.