Als je een snel glimmende T-zone of 'vette' huid hebt, is het slim je huid nog eens goed onder de loep te nemen en te kijken of je wel écht een vette huid hebt. Het kan namelijk zijn dat je huid in zozeer vet, maar juist gedehydrateerd is en dus vocht tekort komt.

Mocht je alleen al gruwen bij het idee van een vochtinbrengende crème op je glimmende huid, lees eerst dit blog even: we zien vaak dat een vette huid verkeerd wordt geïnterpreteerd en dus aangepakt. En dat kan je een hoop frustratie schelen...

VERSTOORDE VET/VOCHT BALANS
Het vet dat je huid produceert wordt talg genoemd; het wordt afgescheiden door je talgklieren. Samen met vocht vormt talg een belangrijk onderdeel van de beschermende barrière van onze huid, de zuurmantel. De zuurmantel beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, virussen en vervuiling. Maar er zijn een aantal dingen die de balans van de zuurmantel kunnen verstoren, waardoor allerlei huidproblemen kunnen ontstaan. Eén daarvan is de pH-waarde van je huid, waarover we eerder in een blog hebben geschreven (Bubbels horen in champagne, niet in je cleanser). Ook stress kan je zuurmantel aantasten. In het onderstaande voorbeeld kijken we naar wat er gebeurt in je huid als gevolg van stress, maar onthou meteen dat je niet noodzakelijkerwijs last hoeft te hebben van stress om dit proces in gang te zetten! (Daarover later meer).

STRESS
Bij stress produceren je bijnieren produceren meer van het hormoon cortisol als reactie op alle fysieke en psychologische stress. Door de afgifte van cortisol produceert je huid minder hyaluronzuur en meer talg. Minder hyaluronzuur leidt ertoe dat vocht minder goed wordt vastgehouden in je huid, je huid raakt gedehydrateerd. Je huid probeert dit vochttekort te compenseren door meer talg te produceren.

Kortom: minder hyaluronzuur + meer talg + nog meer talg = hallo puistjes!

Ben je in deze fase beland, dan probeer je de overtollige talg waarschijnlijk te verwijderen met producten speciaal voor de vette huid. De meeste producten verwijderen echter alle natuurlijke vetten en strippen je huid als het ware volledig. Hierdoor verzwak en beschadig je de zuurmantel van je huid waardoor er nóg meer vocht uit je huid verdampt en je huid verder uitdroogt. Daarnaast is je huid minder goed beschermd en raakt geïrriteerd. Er ontstaan nog meer puistjes en je huid wordt misschien overgevoelig.

En meer puistjes en een overgevoelige huid kunnen weer leiden tot meer stress: over hoe slecht het met je huid gaat en de aanblik van (nog meer) puistjes in de spiegel.

Et voilà, een vicieuze cirkel is geboren. Maar gelukkig kun je er wat aan doen. Door de hydratatie en talgproductie van je huid weer in balans te brengen, kun je dit doorbreken en weer controle krijgen over je huid! Hoe pak je dit aan?

TALGPRODUCTIE
In veel gevallen wordt een vette huid aangepakt door alle talg van de huid te halen en de huid als het ware te strippen. Maar we gaven het hierboven al aan: dan beschadig je de zuurmantel, waardoor de huid minder goed beschermd is.

De Alpha-H Clear Skin Daily Face & Body Wash bevat wilgenbast en vitamine B3 (niacinamide), die helpen de te hoge talgproductie af te remmen. Salicylzuur verwijdert dode huidcellen, helpt verstopping van de poriën te voorkomen en vermindert ontstekingen. Het bevat ook antibacteriële tea tree, eucalyptus en tijm om de bacteriën te bestrijden die puistjes kunnen veroorzaken. Alles zonder de huid te strippen, terwijl de delicate pH in balans wordt gehouden; phew!

DEHYDRATATIE
Omdat de vette huid bijna vochtig aanvoelt door alle talg, gebruiken veel mensen met een vette huid ten onrechte geen moisturiser, omdat ze denken dat het hun huidprobleem alleen maar zal verergeren. Maar als je terugkijkt in het scenario wat we hiervoor schetsten, dan snap je dat hydrateren juist helpt om de cyclus te doorbreken. Alleen wil echt niemand een romige moisturiser op een toch al vette huid aanbrengen.

Daarom stellen we je graag voor aan onze Clear Skin Daily Hydrator Gel. Deze olievrije gel geeft je huid echt een enorme vochtboost, en zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet met een nog glimmender huid eindigt dan normaal. Ook deze fijne lichte gel bevat weer tea tree, eucalyptus en salicylzuur, zodat bestaande, actieve puistjes worden aanpakt terwijl er een mega dosis hydratatie wordt geleverd.

HOE ZIT HET MET MIJN BESTAANDE, ACTIEVE PUISTJES?
Ook al helpt het onder controle krijgen van de talgproductie en het aanpakken van een eventueel onderliggende dehydratatie zeker bij het verminderen van puistjes, toch zullen er altijd van die momenten zijn dat er wat pukkeltjes kunnen verschijnen. De Alpha-H Clear Skin Blemish Control Gel is dan perfect om te gebruiken. Het bevat dezelfde natuurlijke antibacteriële ingrediënten zoals de andere producten in deze lijn, plus salicylzuur en niacinamide die helpen om de ontsteking en infectie te verminderen en ervoor te zorgen dat een puistje snel kleiner wordt. Daarnaast bevat het ingrediënten die de roodheid helpen verminderen en je huid sneller genezen.

IK HEB EEN VETTE HUID, MAAR GEEN STRESS. GELDT DIT DAN ALLEMAAL NIET VOOR MIJ?
Hoewel stress het proces in ons voorbeeld hierboven in gang zet, is het niet zo dat alleen stress deze cyclus kan veroorzaken! Er zijn ook andere mogelijke oorzaken. Om te beginnen het gebruik van de verkeerde soort huidverzorgingsproducten, zoals sterk alkalische producten die de pH van je huid teveel verhogen, waardoor je huid uitdroogt. Een andere oorzaak is bijvoorbeeld het verouderingsproces van je huid; omdat als je ouder wordt je huid minder huideigen hyaluronzuur produceert.

Uiteindelijk maakt het niet echt uit wat precies de oorzaak is; als je huid uitgedroogd raakt, zal er waarschijnlijk meer talg geproduceerd worden, waardoor problemen verergeren. Maar je hoeft je daar dus niet bij neer te leggen!

Natuurlijk is het ook belangrijk om het bestaan ​​van een écht vette huid te erkennen. Zelfs als je huid gehydrateerd is zal ze talg blijven produceren, omdat dat gewoon iets is wat je huid genetisch bepaald in meer dan gemiddelde mate doet. Omdat je met bovengenoemde producten de talgproductie meer onder controle krijgt, is de Clear Skin lijn ook ideaal voor mensen met een echt vette huid.

DE CLEAR SKIN RANGE
Niet alleen tieners kunnen last hebben van puistjes, verstopte poriën en acne. Ze kunnen op ieder moment in je leven verschijnen, ongeacht je leeftijd en geslacht. Met die gedachte hebben we de producten in onze Clear Skin lijn geformuleerd. Elk product combineert het beste uit de natuur en wetenschap, zodat je echte resultaten ziet. En wij zijn niet de enigen die dat denken! Niall Horan van One Direction is een grote fan van deze lijn. Zijn letterlijke woorden zijn: 'Het is het enige dat werkt'. En nee, daar hebben we hem niet voor betaald. #justsaying #alphaholics

IK HEB HULP NODIG MET MIJN VETTE HUID!
Als je nog niet zeker weet welke producten je kunnen helpen met je vette huid, aarzel dan niet om een afspraak te maken met een Alpha-H huidexpert bij jou in de buurt. Vind hier je dichtstbijzijnde salon.